România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări din cauza bolilor cardiovasculare, a subliniat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Dan Delean, la reuniunea de joi a Forumului Naţional de Prevenţie pentru Bolile Cardiovasculare.
Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare situează România pe primele locuri din lume. La bărbaţi, incidenţa este de 770 la suta de mii, reprezentând 47% din totalul mortalităţii, iar la femei – de 53%, a precizat Dan Deleanu, menţionând că există o uşoară tendinţă de scădere.
În legătură cu proiectele dezvoltate de societate pentru reducerea incidenţei acestor boli, Dan Deleanu a spus că aşteaptă suportul politic şi un parteneriat pentru prevenţie. Potrivit prof dr. Dan Gaiţă, preşedintele Forumului de Prevenţie al Bolilor Cardiovasculare, complicaţiile cardiace pot fi prevenite prin metode foarte simple şi în primul rând prin schimbarea stilului de viaţă, care ar presupune stoparea fumatului, mişcare şi o alimentaţie sănătoasă.
Prevenţia este foarte importantă, trebuie începută încă din şcoală şi continuată până la cea mai înaintată vârstă, a adăugat el. Prof. dr. Dan Gaiţă a mai spus că prin programul de prevenţie se doreşte reducerea cu 10% a mortalităţii prin boli cardiovasculare, în următorii cinci ani. El a făcut referire şi la programul de screening pe care trebuie să-l dezvolte medicii de familie pentru persoanele cu risc de mortalitate prin boli cardiovasculare, program care va începe în acest an. Dan Gaiţă a menţionat că doi din trei români mor în urma afecţiunilor cardiovasculare, faţă de unu din trei europeni.
Invitatul reuniunii, preşedintele World Heart Federation, prof. dr. Pekka Puska, directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică din Finlanda şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale a institutelor publice de sănătate, a subliniat necesitatea reducerii colesterolului şi renunţarea la fumat, aceştia fiind consideraţi cei mai puternici factori care generează boli cardiovasculare, în primul rând hipertensiune. Oaspetele a accentuat asupra stilului de viaţă şi asupra faptului că fiecare persoană trebuie să aibă grijă de propria sănătate. Prof. Pekka Puska a prezentat Programul de prevenţie Karelia de Nord, derulat în Finlanda, prin aplicarea căruia mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare a fost redusă cu 80 la sută şi, totodată, s-a redus rata cancerului.
Programul a însemnat, de fapt, o schimbare a stilului de viaţă, populaţia fiind îndrumată să renunţe la grăsimi şi să se axeze pe o alimentaţie cu multe fructe şi legume, să consume lapte degresat, puţină sare şi să facă mişcare. Prof. Pekka Puska a menţionat că pentru dezvoltarea acestui program a fost necesară colaborarea cu autorităţile, cu reprezentanţii domeniului agricol, dar şi cu presa.
„În Europa de Vest mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut în ultimele decenii, datorită faptului că aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin înţeleasă de populaţie ca urmare a programelor de prevenţie derulate de autorităţile implicate. Oamenii au început să facă schimbări în ceea ce priveşte factorii de risc, alimentaţia cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, lipsa mişcării, fumatul iar rezultatele se văd” – a declarat prof. Pekka Puska. AGERPRES