Ce este Candida Auris și de ce poate fi periculoasă

Candida auris este o ciupercă identificată pentru prima dată în 2009 la o pacientă în vârstă din Japonia, mai exact în urechea acesteia (de unde și numele auris care, în latină, înseamnă ureche).

Ceea ce a îngrijorat opinia publică internațională a fost un articol publicat în aprilie 2019 în The New York Times, cu un titlu destul de tulburător: O infecție misterioasă, care străbate Globul într-un climat de secretomanie, Ascensiunea Candida auris întruchipează o amenințare gravă și în creștere pentru sănătatea publică: germenii rezistenți la medicamente.

Jurnaliștii Matt Richtel și Andrew Jacobs au realizat un reportaj despre un pacient în vârstă internat la Spitalul Mount Sinai din Brooklyn pentru o intervenție chirurgicală abdominală. În hemocultura prelevată de la pacient a fost detectată prezența Candida auris. Pacientul a murit după 90 de zile.

Prelevarea de probe de mediu a arătat că întreaga cameră în care fusese cazat pacientul era contaminată cu aceeași ciupercă în cazuă. Pentru a elimina contaminarea suprafețelor, pe lângă curățare, a fost necesară îndepărtarea și schimbarea unei părți din tavan și a plăcilor de pardoseală. Reprezentanții spitalului au declarat că toate suprafețele din salon erau contaminat: pereții, patul, ușile, perdelele, telefoanele, chiuveta, tabla, stâlpii de perfuzie, tavanul.

Până în 2018, Candida Auris s-a răspândit în întreaga lume; au fost raportate cazuri în Coreea de Sud, India, Pakistan, Bangladesh, Israel, Kuweit, Oman, Malaezia, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Iran, Singapore, Thailanda, Africa de Sud, Kenya și Spania.

De ce o infecție cu Candida Auris este atât de periculoasă

Aproximativ 90% din cazurile de Candida Auris notificate la nivel mondial sunt rezistente la cel puțin una dintre cele 3 clase de antifungice disponibile în prezent, în special la azoli. Spre deosebire de alte specii de Candida, Candida Auris poate provoca focare spitalicești care sunt dificil de controlat.

Asta deoarece ciurperca este deosebit de persistentă în mediul înconjurător și capabilă să colonizeze suprafețele, poate forma biofilme, este rezistentă la unii dezinfectanți utilizați în mod obișnuit pentru a igieniza mediile spitalicești și, prin urmare, este dificil de eradicat.

Candida Auris este un agent patogen deosebit de infecțios; pielea și alte zone ale corpului pot fi colonizate chiar și în absența manifestărilor clinice, ceea ce face ca ciuperca să se răspândească în mediul înconjurător și să se transmită altor persoane.

Pacienții pot rămâne colonizați timp de luni sau ani de zile.

Rata de letalitate este ridicată (variind de la aproximativ 30% până la 70%), în timp ce rata de mortalitate atribuibilă este dificil de calculat, deoarece pacienții afectați au adesea comorbidități; infecția afectează adesea pacienții care au fost deja spitalizați, se poate dezvolta la câteva săptămâni după externare, iar decesul poate surveni în câteva luni.

Necunoașterea acestei specii în unitățile sanitare poate duce la un diagnostic întârziat, la un tratament ineficient și la un risc ridicat de deces pentru un pacient infectat, precum și la răspândirea Candida Auris în mediul înconjurător și la infectarea altor persoane.

Prevenirea și controlul răspândirii Candida Auris

După o infecție invazivă, pacientul rămâne colonizat pentru perioade lungi de timp, probabil ani de zile. Având în vedere dificultatea tratamentului, este necesar ca, atât în perioada infecțioasă, cât și în faza de colonizare, să se respecte măsurile de prevenire a transmiterii și să se codifice sistemele de supraveghere epidemiologică, cum ar fi:

 • Plasarea pacienților infectați sau colonizați în camere individuale; dacă acest lucru nu este posibil, aceștia pot fi grupați într-o singură cameră (izolare de cohortă) sau, în aceeași cameră, să se mențină o distanță de cel puțin 1 metru între pacienții cu și fără Candida Auris, folosind, de asemenea, perdele de intimitate pentru a evita orice contact între pacienți.
 • O igienă riguroasă a mâinilor cu apă și săpunși, dacă nu este disponibil, cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, înainte și după contactul cu persoana  infectată cu C. auris sau obiectele personale sau obiectele din camera acesteia, sau în conformitate cu cele cinci momente de igienă a mâinilor.
 • Aplicarea de măsuri de precauție în caz de contact (halat și mănuși de unică folosință).
 • Manevrarea corectă a dispozitivelor medicale invazive și îndepărtați-le atunci când nu mai sunt necesare.
 • Îndepărtarea echipamentul de protecție personală la părăsirea camerei pacientului și efectuarea unei igiene corespunzătoare a mâinilor. KLINTENSIV® – Gel dezinfectant mâini
 • Curățarea și dezinfectarea oricărui echipament folosit de mai mulți pacienți și, atunci când este posibil, utilizarea de dispozitive personale (de exemplu, termometre).
 • Curățarea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor din saloane prin utilizarea unor soluții profesionale eficiente împotriva Candida Auris. KLINOSEPT® P&P – Dezinfectant rapid pentru suprafețeAlternativ,  se pot folosi dezinfectanți pe bază de clor. Pentru a reduce deteriorarea suprafețelor cu înălbitor, excesul de soluție de înălbitor poate fi îndepărtat cu etanol 70%. Este important de reținut că dezinfectanții obișnuiți (de exemplu, tensioactivi cationici și compuși de amoniu cuaternar), produsele active împotriva Candida albicans sau fungicidele generice pot să nu fie eficiente împotriva Candida Auris.
 • Manipularea corespunzătoare a lenjeriei, evitând contactul cu suprafețele contaminate.

Indicații pentru prevenirea infectării după externarea pacientului

După externare, pentru a minimiza riscul de infectare a unei persoane colonizate sau infectate, membrii familiei și/sau contactele apropiate trebuie respecte următoarele indicații:

 • Alocarea unei camere dedicate pentru persoana infectată cu Candida Auris.
 • Curățarea și dezinfectarea tuturor suprafețelor, precum și echipamentele sau obiectele partajate cu alte persoane, zilnic și după utilizare, cu soluții dezinfectante.
 • O igienă riguroasă a mâinilor și utilizarea frecventă a dezinfectanților.

ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru maini si tegumente