Rezistența la antibiotice a agenților patogeni reprezintă o provocare pentru sistemele de sănătate la nivel mondial, fiind clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept una dintre principalele 10 amenințări cu care se confruntă omenirea. Agenții patogeni rezistenți la antibiotice, numiți superbacterii (superbugs), sunt în centrul infecțiilor nosocomiale din cele mai multe spitale, fiind asociați cu mortalitate și morbiditate crescute.

Superbacteriile se formează atunci când bacteriile obișnuite dezvoltă rezistență chiar și la cele mai puternice antibiotice. În prezent, aproximativ 70% dintre microorganismele care provoacă infecții sunt rezistente la cel puțin un antibiotic eficient în trecut.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat o listă a celor mai periculoase superbacterii, grupându-le în funcție de gradul de pericol pe care îl reprezintă:

  • Risc critic (de multe ori, infecțiile cu astfel de patogeni sunt mortale): Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae;
  • Risc înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae;
  • Risc mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

La acestea se adaugă Klebsiella, care a dezvoltat recent o rezistență la cea mai puternică clasă de antibiotice.

Fără instrumente eficiente de prevenire a infecțiilor cauzate de agenții patogeni rezistenți la antibiotice, numărul pacienților care mor din cauza infecțiilor nosocomiale va crește, iar procedurile medicale vor deveni din ce în ce mai riscante.

Pentru a preveni apariția și răspândirea infecțiilor cauzate de superbacterii, tot mai multe spitale și unități medicale apelează la proprietățile biocide ale tehnologiei luminii ultraviolete UV-C. Folosită de peste 100 de ani pentru controlul și combaterea contaminărilor, lumina ultravioletă UV-C deteriorează ADN-ul agenţilor patogeni, împiedicând capacitatea lor de a se reproduce și dezactivându-i într-un interval de timp cuprins între câteva secunde și câteva minute.

Tehnologia dezinfecţiei cu lumină UV-C are numeroase avantaje față de metodele alternative: este eficientă în reducerea infecțiilor nosocomiale (distruge agenții patogeni rezistenți la antibiotice și nu permite acestora să dezvolte imunitate), este ecologică (nu emite ozon sau alți compuși secundari), are costuri de instalare, întreținere și operaționale scăzute și generează un consum minim de energie.

BIOCOMP, lider de piață și producător cu peste 30 de ani de expertiză în domeniu, este singura companie din România care oferă dispozitive biocide UV-C profesionale. BIOCOMP asigură Biosecuritatea Ecologică Integrată cu tehnologia luminii UV-C, concept unic de abordare a dezinfecției în unitățile medicale, ce presupune blocarea celor trei căi principale de contaminare: aer, suprafețe generale și obiecte.

În contextul în care peste 60% dintre contaminări se realizează pe cale aeriană, dezinfecția aerului este un aspect critic în reducerea și prevenirea transmiterii agenților patogeni rezistenți la antibiotice. Dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția aerului sunt special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană, asigurând un grad maxim de protecție epidemiologică. Aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon (iritant pentru tractul respirator uman) sau alți compuși secundari.

În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor. Pentru o protecție eficientă în unitățile medicale, se recomandă utilizarea dispozitivelor pentru dezinfecția suprafețelor atât în zonele tranzitate de pacienți și personalul medical (holuri, saloane, UPU, saloane ATI, săli de operații, camere CT și RMN, laboratoare, cabinete medicale etc.), cât și în zonele dedicate personalului administrativ (birouri, spații de depozitare, grupuri sanitare, holuri, vestiare etc.).

Procesul de biosecurizare ecologică integrată este completat de dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția obiectelor (telefoane mobile, tablete, pachete, documente, tastatură etc.), dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția încălțămintei și dispozitivele speciale cu lumină UV-C BIOCOMP pentru dezinfecția autovehiculelor implicate în activitatea medicală.

Odată montate, dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP asigură un grad maxim de protecție epidemiologică pentru pacienți, personalul medical și cel auxiliar. Mai mult decât atât, aceste dispozitive asigură un mediu dezinfectat și sigur pentru aplicarea protocoalelor medicale.

Rezistența la antibiotice a agenților patogeni va continua să constituie o problemă majoră, motiv pentru care este esențial să se adopte măsuri de prevenire a contaminărilor. Evaluând opțiunile existente la ora actuală, tehnologia luminii UV-C ar trebui luată în calcul pentru securizarea spațiilor medicale, fiind cea mai viabilă soluție pentru a evita răspândirea agenților patogeni rezistenți la antibiotice. BIOCOMP vă pune la dispoziție o gamă completă de dispozitive biocide cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C pentru asigurarea Biosecurității Ecologice Integrate a unităților medicale.