Echipamentul individual de protecție (EIP) deține o importanță majoră în practica medicală, acesta asigură condiții optime de lucru protejând personalul împotriva infecțiilor din spitale. Utilizarea EIP cum ar fi mănuși, halate, măști chirurgicale, ochelari de protecție, scuturi de protecție facială – asigură o barieră fizică între microorganisme și utilizator.
Echipamentul individual de protecție reduce riscul de expunere, însă nu elimină în totalitate pericolul infecțios și nici nu înlocuiește măsurile de bază de control a infecțiilor, cum ar fi igiena mâinilor sau dezinfectarea suprafețelor de lucru. În acest sens, este esențial să se utilizeze un dezinfectant biocid pentru mâini.
Elemente cheie care ajută la diminuarea infecțiilor din cadrul unităților medicale:
- Punerea și îndepărtarea echipamentelor de protecție
- Alegerea echipamentelor de protecție adecvate
- Curățarea și dezinfectarea mediului din spitale
1.Punerea și îndepărtarea echipamentelor de protecție
Este esențial să fie acordată o atenție specială punerii și îndepărtării echipamentelor de protecție, pentru a evita contaminarea cu substanțe infecțioase.
Se vor lua în vedere următoarele aspecte:
- Echipamentul de protecție trebuie folosit doar în cadrul spitalului nu și în afara locului de muncă în zone non-medicale.
- Echipamentul de unică folosință trebuie aruncat în recipiente corespunzătoare cu capac după ce a fost utilizat.
- Echipamentul reutilizabil trebuie decontaminat corespunzător, conform instrucțiunilor producătorului după utilizare, utilizând un dezinfectant haine.
- Echipamentul trebuie depozitat într-o zonă corespunzătoare, cu temperaturi și umiditate adecvate, conform recomandării producătorilor, fără praf, insecte și paraziți. Acestea trebuie să fie examinate din punct de vedere al datei de expirare și verificate în mod regulat pentru a asigura condiții optime de lucru.
- Igiena mâinilor este esențială, acestea trebuie spălate cu apă și săpun atât înainte de punerea echipamentului cât și după îndepărtarea acestuia. În măsura în care nu există acces la o sursă de apă sau nu există timp suficient pentru a merge periodic la baie în contextul în care pot fi mulți pacienți veniți , se poate utiliza un dezinfectant pe bază de alcool pentru mâini.
- Alegerea echipamentelor de protecție adecvate
Luarea deciziei cu privire la echipamentul de protecție trebuie să se bazeze pe evaluarea riscului de transmitere a agenților infecțioși.
Factorii care trebuie luați în vedere sunt următorii: probabilitatea expunerii la sânge și substanțe corporale, tipul de substanță corporală implicată și calea de transmitere a agenților infecțioși.
- Șorțuri și halate.Tipul de șort sau halat necesar depinde de gradul de risc, inclusiv de cel anticipat privind contactul cu materialul potențial infecțios (sânge sau substanțe corporale). Halatele și șorțurile folosite ar trebui să fie impermeabile. De asemenea, este important ca îndepărtarea șorturilor și halatelor să se facă într-un mod care să prevină contaminarea îmbrăcămintei sau a pielii. Partea „contaminată” a halatului trebuie întoarsă spre exterior și rulată, urmând ca apoi să fie aruncată într-un recipient special pentru deșeuri sau, în funcție de caz – pentru lenjerie murdară.
- Scut de protecție facială.Pe lângă măștile chirurgicale, ca alternativă, pot fi utilizate dispozitive de protecție facială de unică folosință sau reutilizabile. În comparație cu ochelarii de protecție care protejează doar zona ochilor, scutul facial oferă o mai bună protecție, care este la nivelul întregii fețe. Acesta protejează bărbia, fața, ochii împotriva eventualelor picături de natură infecțioasă.
- Măști chirurgicale.Măștile sunt utilizate în mare parte ca măsuri standard de precauție împotriva stropilor cu potențial infecțios protejând astfel zona nasului și a gurii persoanei care poartă masca. Este important de avut în vedere că măștile chirurgicale nu trebuie reaplicate după ce au fost îndepărtate și de asemenea se va evita atingerea părții interioare a măștii cu mâinile murdare pe parcursul zilei în care aceasta este purtată.
- Ochelari de protecție.Aceștia oferă protecție a ochilor împotriva stropilor, picăturilor respiratorii sau a pulverizărilor provenite prin utilizarea produselor de tip spray. Există mai multe tipuri de ochelari de protecție, inclusiv cu protecție laterală, care sunt utilizați în mod special în stomatologie precum și în alte specialități care folosesc microscoape operatorii.
- Mănuși.Mănușile pot proteja atât pacienții cât și personalul medical de expunerea la agenții infecțioși. Ca și în cazul tuturor echipamentelor individuale de protecție, nevoia de mănuși se bazează pe evaluarea sarcinii de îndeplinit și riscul aferent de transmitere a microorganismelor către pacient. Pentru protejarea împotriva contaminării cu agenți patogeni, se poate utiliza inclusiv un dezinfectant pentru mâini, în special de către personalul care lucrează la recepție. De asemenea, o soluție eficientă este și utilizarea produsului KLINTENSIV – Șervețele umede dezinfectante pentru mâini.
- Încălțăminte.Încălțămintea potrivită pentru desfășurarea în bune condiții a activității la locul de muncă trebuie să aibă ca obiectiv minimizarea riscului de rănire prin căderea obiectelor ascuțite, minimizarea riscului de expunere la sângele și substanțele corpului precum și nu în ultimul rând, încălțămintea să fie confortabilă.
De asemenea, pentru prevenirea contaminării cu agenți patogeni, este esențial ca podelele să fie curățate și dezinfectate frecvent cu dezinfectanți profesionali.
- Personalul din domeniul sănătății este esențial să poarte o uniformă curată, să existe mai multe schimburi, iar în măsura în care aceasta a fost contaminată cu sânge, substanțe corporale, ori alt tip de murdărie, trebuie spălată.
- Curățarea și dezinfectarea suprafețelor de mediu din spitale
Curățarea suprafețelor de mediu este o condiție prealabilă pentru dezinfecție. Dacă suprafața nu este curățată corespunzător, murdăria sau substanțele organice care rămân pe suprafață vor interfera cu eficacitatea dezinfectării.
Este esențial să se acorde atenție tuturor suprafețelor din spital pentru efectuarea curățării și dezinfectării.
- Suprafețe cu grad înalt de atingere:mânere ale ușilor, mânere al dulapurilor, întrerupătoare, butoane lift, balustrade, aparate de hemodializă, perdele care separă paturile pacienților.
- Suprafețe cu grad redus de atingere: podele, tavane, mobilier.
Pentru dezinfectarea suprafețelor din spitale, o soluție potrivită este utilizarea produsului KLINTENSIV Fizzy Tablet – Dezinfectant clorigen efervescent. Produsul este destinat dezinfectării suprafețelor din unități sanitare, laboratoare medicale, instituții publice, însă acesta se poate folosi și în domeniul casnic.
Luând în considerare pericolul pe care îl reprezintă microorganismele patogene (virusuri, bacterii), utilizarea echipamentului individual de protecție este esențială pentru prevenirea infecțiilor. De asemenea, un rol important îl deține curățarea, dezinfectarea suprafețelor de mediu din spital și dezinfectarea instrumentarului.