Standardele anti-epidemie în unitățile medicale vizează un program cuprinzător care acoperă atât siguranța pacienților, cât și problemele de sănătate ale personalului și includ toate zonele care deservesc pacienții, personalul și vizitatorii.
Unitățile medicale, indiferent de natura lor, trebuie să garanteze un nivel ridicat de igienă în ceea ce privește echipamentele și funcționarea lor, în primul rând pentru că riscurile sunt strâns asociate cu activitățile în care instrumentarul este utilizat. În serviciile de tip ambulatoriu și de spitalizare, există adesea un număr mare de pacienți cu diferite simptome ale bolii, dintre care unele pot fi și de natură infecțioasă. Contactul reciproc, manipularea frecventă a materialului biologic, în special a sângelui, și procedurile de lucru din ce în ce mai complexe cresc foarte mult riscul de transmitere a infecțiilor.
Curățenia executată imperfect, soluția dezinfectantă prost diluată, dezinfectarea suprafețelor efectuată neglijent, igiena insuficientă a mâinilor, instrumentele nesterile, manipularea necorespunzătoare a lenjeriei și a deșeurilor uzate pun în pericol nu numai pacienții, ci și personalul. Dezinfectanți medicali
Personalul medical abordează adesea respectarea reglementărilor și procedurilor de igienă fără a lua în considerare faptul că igiena este o problemă în procesul de îngrijire și tratament a pacientului.
Baza prevenirii infecțiilor dobândite în spital este complexitatea procesului de dezinfectare. Deficiențele măsurilor de igienizare nu sunt compensate de terapia cu antibiotice fundamentată și, dimpotrivă, dacă nu există o terapie cu antibiotice consistentă și suficient de fundamentată, nici cele mai bune măsuri de regim nu vor ajuta la eliminarea apariției infecției.
Care sunt cele mai frecvente greșeli în epidemiologie și igienă?
Diverse studii realizate la nivel internațional au concluzionat faptul că există o serie de erori care pot duce la răspândirea agenților patogeni în spitale.
Prevenirea apariției și răspândirii bolilor infecțioase: Raportarea bolilor infecțioase nu este întotdeauna efectuată în conformitate cu reglementările legale prin care se prevăd condițiile de prevenire a apariției și răspândirii bolilor infecțioase și cerințele de igienă pentru funcționarea unităților medicale și a instituțiilor de asistență socială.
Înregistrarea și raportarea infecțiilor nosocomiale: Unitățile de asistență medicală nu înregistrează toate infecțiile nosocomiale și deseori neglijează să raporteze infecțiile nosocomiale autorității de sănătate publică în cazuri de apariție în masă, leziuni grave ale sănătății și deces.
Colectarea si transportul materialului biologic: Materialul luat pentru examinare nu este întotdeauna depozitat in recipiente standardizate. Mai exact:
– Transportul imediat după colectare (în orele de după-amiază și noapte) nu este asigurat pentru a evita deteriorarea din cauza efectelor fizice.
– Materialul pentru examenul histologic nu se depozitează în recipiente standardizate (se folosesc recipiente pentru alimente cu etichete, recipiente fără posibilitatea de închidere).
– Soluția de formol 10% pune în pericol nu numai personalul în timpul manipulării, ci și mediul de lucru al unității medicale.
– Materialul nu este depozitat în containere decontaminabile, astfel încât în timpul transportului să nu existe pericol pentru persoanele fizice și invalidarea formularului de cerere.
– Vizitele efectuate de aparținători: vizitarea unui pacient într-un moment neoportun sau fără îndeplinirea condițiilor de igienă.
– Igienă insuficientă a mâinilor la sosirea în secție și în camera pacientului (spălare, dezinfectare igienică a mâinilor). ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru maini si tegumente
– Folosirea huselor din pânză (cele curate și cele folosite sunt amestecate).
– Aducerea alimentelor perisabile (punerea alimentelor în afara ferestrei, în noptiera pacientului).
– Aducerea florilor tăiate în secțiile de terapie intensivă, în secțiile de chirurgie și ginecologie și obstetrică.
Lucrătorii din domeniul sănătății: igienă insuficientă a mâinilor în filtrele de intrare în terapie intensivă și în secțiile standard în timpul vizitelor.
– Utilizarea repetată a dispozitivelor de protecție de unică folosință.
– Purtarea de bijuterii, ceasuri și unghii artificiale.
Săli de operație: nerespectarea regimului în filtrul de intrare (igiena mâinilor, schimbarea lenjeriei de bloc operator).
– Transportul în sala de operatie de saci, ziare, reviste, cani cu cafea și ceai.
– Purtarea de bijuterii, ceasuri și unghii artificiale pe mâini.
– Ieșirea din sala de operație în haine și încălțăminte neconforme.
– Nerespectarea regimului după terminarea programului operațional (la degajarea lenjeriei și încălțămintei de interior).
Igiena mâinilor: nerespectarea procedurii corecte de spălare a mâinilor.
– Nerespectarea timpului de spălare a mâinilor.
– Nerespectarea procedurii corecte și recomandate de spălare a mâinilor atunci când sunt contaminate cu material biologic. DAVERA SOAP® – Sapun lichid antimicrobian
– Aplicarea dezinfectantului pentru dezinfectarea igienică a mâinilor pe mâinile șterse imperfect și umede.
– Necurățarea dozatoarele pentru detergenți și preparate cu alcool de fiecare dată când lichidul dezinfectant este schimbat. Dozator dezinfectant lichid KLINTENSIV
– Folosirea mănușilor de unică folosință pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor (protejează doar parțial mâinile de efectele agresive ale dezinfectanților).
Manipularea alimentelor și regimul în bucătării:
– Temperatura necorespunzătoare a alimentelor fierbinți preparate în bucătăria pentru consum – minim 60 °C.
Adeverințe de sănătate și examinări medicale: în special, personalul firmelor de curățenie care participă la activitățile de muncă din serviciile de catering, la punerea în circulație a alimentelor, intră în contact direct cu alimente, echipamente, ustensile sau suprafețe care sunt în contact cu alimente sau alimente.
Bureți, lavete – înlocuire insuficientă, tratament, uscare (contaminare microbiană cu bacterii care persistă într-un mediu umed).
Manipularea lenjeriei curate: protecție inadecvată a lenjeriei în timpul transportului de la spălătorie la unitatea medicală (necesitatea de a proteja lenjeria de murdărie și contaminare).
– Depozitarea lenjeriei curate în departament în mod liber pe un cărucior pe coridor.
– Uscarea rufelor umede în departament (calorifere, depozite – nu este permisă).
Principii de curățare, igienizare și dezinfectare: scoperire necorespunzătoare a pardoselii – covoare, podele din lemn.
– Nerespectarea frecvenței de curățare.
– Depozitarea dezinfectanților și a detergenților din recipiente mari de depozitare în altele mai mici (sticle de băuturi și sticle de infuzie).
– Lipsa etichetării recipientelor cu dezinfectant sau agent de curățare.
Nerespectarea instrucțiunilor producătorului pentru soluțiile de curățare și dezinfectare:
– Nu se respecta procedura de diluare: apă + dezinfectant, acolo unde este cazul.
– Lipsa etichetării recipientelor cu soluție dezinfectantă diluată (denumirea produsului, concentrația, data preparării).
– Nerespectarea timpului de expunere a dezinfectantului selectat.
– Imersia insuficientă a ajutoarelor în timpul decontaminării. Pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor și obiectelor mici, se folosesc dezinfectanți cu alcool cu utilizare directă, care nu înlocuiesc curățarea bine executată și dezinfectarea obișnuită a suprafețelor. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat
Endoscoape – dezinfecție în două etape și un nivel mai ridicat de dezinfecție:
– Dezinfectare în două etape – clătire cu apă de la robinet (este permisă doar apă purificata), lipsă înscrierea în jurnal (data pregătirii soluției de lucru, concentrare și expunere).
– Grad mai mare de dezinfectare – recipientul pentru apă sterilă pentru clătire nu este sterilizat, nu există nicio mențiune în jurnal (data pregătirii soluției dezinfectante, denumirea, concentrația, expunerea, numele pacientului și semnătura lucrătorului medical), nu există nicio înscriere în documentația medicală (endoscop inclusiv dezinfectant).
Pregătire și sterilizare pre-sterilizare:
– Pregatire insuficientă pre-sterilizare a instrumentarului (dezinfectare și curățare manuală.
– Lipsa instrucțiunilor de utilizare (instrumente, unelte și obiecte destinate sterilizării), nerespectarea instrucțiunilor producătorului în timpul dezinfectării și sterilizării.
Sterilizare: nerespectarea parametrilor specificati si conditiile de sterilizare:
– Temperatura, timpul de expunere.
– Depozitarea materialului în camera de sterilizare în mod liber, fără ambalaj.
– Se efectuează sterilizarea lenjeriei, a materialului de pansament, a tampoanelor.
– Materialul sterilizat nu este marcat cu un test de proces.
– Păstrarea oficială a unui jurnal de sterilizare.
– Sterilizarea după programul de lucru, absența persoanelor responsabile cu procesul de sterilizare.
– Documentație întreținută neglijent – evidența (tipul materialului, parametrii de sterilizare, data, numele si semnatura persoanei, evaluarea sistemelor non-biologice).
KLINOZYME – Detergent trienzimatic concentrat
Perioada de expirare garantată de producător, de exemplu seringile (5 ani) se folosesc în cazul în care ambalajul original, dacă nu este folosit după despachetarea din cutie, va fi depozitat într-o casetă, sertar sau alt ambalaj (ambalajul original sau eticheta acestuia trebuie să fie disponibile până la epuizarea seringilor).