Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Irimia a declarat, joi, ca noul Ordin al MS privind modul de calcul al preturilor la medicamente este in dezbatere, iar deocamdata medicamentele nu se vor scumpi.

Pe de alta parte, reprezentantul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharia, a declarat ca preturile medicamentelor vor fi calculate la un nou curs de schimb, adica cel actual, ceea ce inseamna o crestere de pret.

In urma evaluarii efectelor produse de Ordinul ministrului sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, pe o perioada de 6 luni de la implementare, respectiv aprilie-septembrie 2009, s-a constatat ca scopul pentru care acest ordin a fost emis, acela de a reduce preturile medicamentelor in medie cu 10%, in beneficiul pacientilor, a fost atins, se arata in nota de findamentare a noului ordin. Avand in vedere criza economica actuala, care a creat dificultati suplimentare atat producatorilor de medicamente inovatoare, cat si producatorilor de medicamente generice, s-au identificat unele aspecte care se cer a fi imbunatatite, se mai arata in nota de fundamentare.AGERPRES