Noul contract-cadru care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie va duce la creşterea contribuţiei pacienţilor pentru a-şi continua actuala schemă terapeutică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Ei au spus că, potrivit noilor reglementări, contribuţia pacienţilor pentru medicamente, de pildă, pentru boli cardiovasculare, ar creşte cu 40 % decât în prezent.
Vicepreşedinte ARPIM Sorin Popescu a explicat că această creştere va fi provocată de faptul că nu se va mai compensa, ca până acum, cel mai ieftin DCI (Denumire Comună Internaţională) ci cel mai ieftin medicament dintr-o clasă terapeutică, ceea ce înseamnă că şi contribuţia pentru unele medicamente ar putea să crească până la de nouă ori faţă de prezent.
În România, majoritatea pacienţilor sunt trataţi cu scheme de tratamente. Schimbarea compensării ar presupune o reevaluare a acestora, pentru că se revine la tratamente de acum 40-50 de ani, adică medicamente descoperite în anii ’50. „Implicaţii mari se vor înregistra asupra pacienţilor schizofrenici, a celor cu boli cardiovasculare, şi nu numai”, a declarat Sorin Popescu, adăugând că problemele se pun nu pentru producători, ci pentru pacienţi.
Dr. Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a precizat că trebuie făcut un pact pentru sănătate în care să fie implicaţi toţi cei care iau decizii pentru sănătate – Colegilor Farmaciştilor, Colegiul Medicilor, producători, distribuitori – care să elaboreze o strategie pentru sistemul de sănătate. „Este necesară o platformă de discuţie în acest sens, care să aibă nişte obiective clare de reducere a decalajului dintre România şi Uniunea Europenă, care are cel mai mic PIB, de 6%”, a mai subliniat dr. Zaharescu.
Un studiu pe care ARPIM l-a făcut pentru 400 de medicamente, care ajung aproape la 4,5 milioane de pacienţi, a reliefat faptul că, în cazul medicamentelor cel mai frecvent utilizate pentru bolile cardiovasculare preţul va creşte de până la patru ori. De asemenea, potrivit studiului, dintre cei opt milioane de bolnavi care fac tratament, 70% au boli cardiovasculare, aceştia urmând să plătească pentru medicamente cu 40% mai mult.
Reprezentanţii ARPIM au declarat că au susţinut sistemul până acum, suportând diferenţa de curs valutar, fără să perceapă dobânzi la nerespectarea termenelor de plată, dar este momentul ca şi autorităţile să se înscrie în aceste demersuri. Potrivit lui Bojan Jagodic, director general Novartis, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte finanţarea sistemului sanitar şi se impun măsuri la care să participe toţi cei implicaţi.
”Măsurile însă trebuie să fie independente de cine conduce, ar trebui să izvorască din necesităţile sistemului şi să amelioreze sistemul. Trebuie să se schimbe percepţia că sănătatea este o gaură neagră”, a mai opinat Jagodic. Dr. Dan Zaharescu a spus că s-a propus o întâlnire în care să se discute o strategie pentru 3-5 ani în domeniu, care va trebui să fie respectată indiferent de cine conduce.
Reprezentanţii ARPIM mai susţin că aceste măsuri nu vor aduce economii în sistem şi nu vor rezolva situaţia. Pacienţii care nu-şi vor permite să plătească, de la 1 aprilie, acest procent în plus pentru medicamente vor reveni la tratamente cu Propranolol, Captopril şi Nifedipin. Complicaţiile care vor apărea vor trebui tratate în spital, la costuri mult mai mari decât ale terapiei actuale, sau vor necesita consultaţii suplimentare. Medicilor li se va lua dreptul de prescriere a ceea ce se potriveşte mai bine pacienţilor şi se va reduce arsenalul terapeutic. În plus aceştia, şi aşa puţini la număr, vor trebui să consulte aproximativ opt milioane de pacienţi în mai puţin de o lună, pentru a schimba tratamentul, fapt care ar putea conduce la un blocaj în sistem. AGERPRES