Serban_Dan_Romulus.jpgNumărul spitalelor care sau înscris pentru procedura de acreditare este de peste 389, a declarat luni dr. Dan Romulus Şerban, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditarea a Spitalelor (CONAS).

„Asta înseamnă că spitalele respective au făcut opţiunea pentru vizita de evaluare a Comisiei de Acreditare a Spitalelor. Această vizită se face înainte de o serie de etape pe care aceste unităţi trebuie să le îndeplinească pe parcursul a cinci ani. După ce se înscriu spitalele primesc o fişă de autoevaluare pe care o completează, după completarea acesteia, fişa se trimite la Comisia de acreditare şi în funcţie de opţiunea lor, trimestrul 2 anul acesta, trimestrul doi anul viitor primesc vizita comisiei. În acelaşi timp cu fişa de evaluare trebuie să depună în contul comisiei suma cu care este plătită echipa de evaluatori. Noi ar trebui să evaluăm în jur de 100 de spitale pe an, care înseamnă 25 de spitale pe trimestru care înseamnă 25 de comisii de licitaţii, se fac licitaţii pentru echipa care pleacă pentru evaluare nu se stabileşte din birou”, a explicat preşedintele CONAS.

El a adăugat că după aceea proiectul de raport de evaluare este negociat între comisia de evaluare şi managerul spitalului, după care raportul final al comisiei de acreditare se introduce în consiliul de administraţie al CONAS, care se numeşte organ colegial, cel care stabileşte dacă spitalul este acreditat sau nu.

Preşedintele CONAS a subliniat că este un ordin al ministrului sănătăţii de anul trecut care stabileşte metodologia pentru înscrierea în procedurile de acreditare precum şi un articol de lege din 1995 care spune că dacă nu s-au înscris în procedură de acreditare, nu primesc finanţare de la CNAS. „Problema tipic românească este că au obţinut număr de înscriere pentru procedura de acreditare, dar nu continuă procedura până la sfârşit. Ceea ce nu înţeleg este că pe 7 iulie dacă nu-şi respectă propriul program le anulez numărul de înscriere”, a avertizat dr. Şerban Dan Romulus.

Acesta a precizat că până acum au fost făcute vizite pentru acreditare la patru spitale, este vorba de Spitalul Militar din Cluj, Spitalul Euromedica din Baia Mare, Spitalul Moineşti şi Spitalul „I. Cantacuzino” din Bucureşti. În prezent se află în vizită de evaluare o echipă la Institutul „Matei Balş”.

Preşedintele CONAS a menţionat că în procesul de acreditare sunt patru niveluri: nivelul acreditat, nivelul de încredere ridicată, nivelul încredere scăzută şi neacreditat. Pentru încredere ridicată este prevăzută o vizită intermediară la doi ani şi jumătate, iar pentru nivelul de încredere scăzută două vizite intermediare în decursul celor cinci ani. Aceste vizite au menirea să verifice dacă şi-au îndreptat sau nu indicatorii. AGERPRES