Astarastoae_vasile_.jpgProf. dr. Vasile Astarastoae a declarat, joi, 8 ianuarie 2009, ca Ordonanta de Urgenta privind eliminarea cumulului intre salarii si pensii trebuie modificata.

El a mentionat ca potrivit Codului Muncii, nu se pot face platile asa cum se prevede in actul normativ, dar ar putea sa se faca potrivit Codului Civil, insa in aceasta situatie, lucrurile sunt complicate, pentru ca se prevede ca platile sa se faca de la capitolul prestari servicii, numai ca la acest capitol nu sunt repartizate fonduri.

In opinia sa, platile ar trebui sa se faca prin incheierea unui contract pe perioada determinata, sa se inlocuiasca termenul ”salarii” cu ”venituri”, asa cum se face pentru profesorii universitari cu jumatate de norma. Astarastoae a precizat ca spitalele nu primesc bani de la buget, ci sunt platite pe caz rezolvat. Presedintele CMR a mentionat ca exista o grila de salarizare pentru medici, in functie de calificare. El a apreciat ca ordonanta ar fi trebuit sa fie facuta dupa consultari cu partenerii, nu ”pe picior”.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, exista 600 de medici pensionari, iar incetarea activitatii acestora ar insemna si blocarea activitatii a 100 de spitale, a spus prof. dr. Vasile Astarastoae.