Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a criticat, joi, conducerile unor instituţii care au în proprietate clădiri în care funcţionează unităţi medicale, el arătând că, pe de o parte, nu doresc transferul acestora către forul pe care îl conduce, dar nici nu aplică pentru obţinerea de finanţări în vederea reabilitării acestora, edilul indicând în acest sens Primăria municipiului Braşov, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii.

Conform acestuia, problema este cauzată de „gândirea funcţionărească” a acestora.

Preşedintele CJ Braşov a menţionat că a făcut numeroase demersuri atât pentru preluarea clădirii în care funcţionează Spitalul Mârzescu, care se află în proprietatea Casei de Asigurări de Sănătate, a Spitalului de la Stejeriş – care funcţionează într-o clădire din proprietatea Casei Naţionale de Pensii, dar şi a altor două unităţi din cadrul Spitalului Judeţean – pavilionul Astra şi Staţionarul Tractorul, din proprietatea Primăriei Braşov.

„Vedem cu toţii că peste tot unde avem o situaţie juridică (patrimonială – n.r.) certă încercăm să aplicăm pentru finanţări, încât unităţile medicale din Braşov să fie reabilitate. Pentru unităţile medicale care nu sunt reabilitate, vreau să vă dau o explicaţie – aici alte instituţii au drept de proprietate, drept de administrare având unităţile medicale – am făcut constant demersuri pentru că nici ei nu aplică, nici noi (CJ Braşov -n.r.) – pentru că, din punct de vedere al ghidurilor de finanţare, nu suntem eligibili. (…) Problema este de mentalitate, de gândire funcţionărească. Fiecare dintre aceste instituţii şi-au prins în patrimoniu aceste clădiri şi consideră că este mai bogată cu o clădire, două, trei. Dar în felul acesta şubrezesc un management performant la nivelul Sănătăţii braşovene şi nu înţeleg că presiunea cade tot pe noi, care trebuie să găsim soluţii să alocăm resurse acolo unde nu suntem proprietari. (…) Sper ca factorii implicaţi să înţeleagă că, fără a avea drept de proprietate, finanţatorul – respectiv Comisia Europeană – nu va da bani pentru clădiri care nu sunt în proprietatea beneficiarului”, a declarat Adrian Veştea.

Acesta a lansat un apel direct către primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, căruia i-a trimis două adrese în urmă cu o jumătate de an, când s-a deschis oportunitatea de finanţare a proiectelor de reabilitare a unităţilor medicale pe „Valul renovării” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Primăria Braşov, care are are 300.000 de locuitori, trebuie să înţeleagă că ar trebui să vină în sprijinul actului de sănătate, să vină să găsim împreună soluţii (…) pentru a crea condiţii mai bune pacienţilor care – să fim sinceri – majoritatea sunt din municipiul Braşov şi zona metropolitană”, a afirmat preşedintele CJ Braşov.

Adrian Veştea a participat, joi, la inaugurarea noului ambulatoriu al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie din Braşov.

„Unitatea medicală de la Mârzescu aparţine Casei de Asigurări de Sănătate, am avut procese cu ei, facem diligenţe care ţin la nesfârşit (…) pentru a putea aplica şi găsi soluţii de finanţare. Spitalul de la Stejeriş – unde de asemenea am discutat să găsim o formă de hotărâre de Guvern pentru ca şi acea unitate medicală să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean. Celelalte unităţi medicale – Spitalul pentru copii, Judeţeanul, cel de Boli Infecţioase, cel de Neurologie, Maternitatea sunt intabulate, au o situaţie juridică certă şi azi putem spune că am aplicat fie pentru echipamente medicale, (..) dar şi pentru reabilitare şi eficienţă energetică”, a mai declarat Adrian Veştea.

Lucrările la proiectul „Reabilitare clădire administrativă cu anexe, relocare Ambulator din incinta spitalului, construire pasarelă cu lift interior” , în valoare de aproximativ 13 milioane de lei, au durat opt luni, clădirea renovată fiind inaugurată joi. Pentru finalizarea reabilitării întregului spital, urmează lucrările la corpul nou al unităţii medicale. AGERPRES