braila_spitjud1.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, a declarat că investiţia în noua secţie de Radioterapie – Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu fonduri de la Banca Mondială, unde societatea care executa lucrările a reziliat unilateral contractul şi a părăsit şantierul pe motiv că nu şi-ar fi primit banii, nu este pierdută definitiv.

„În acest caz, vor fi declanşate procese de lungă durată între spital şi firma Confort 2000. Pentru noi, important este ca, din clipa în care spitalul preia şantierul, cu activul şi pasivul, să deschidem licitaţie pentru continuarea lucrărilor cu o altă firmă, care să încheie în 4-5 luni procentul de 20% rămas din lucrări. În aprilie, când a fost ultima analiză, patronul Confort 2000 s-a angajat că va termina lucrările pe 15 august. Eu am anunţat asta mai departe, iar cei de la Banca Mondială, vâzând că lucrarea nu este gata, ne-au scos din finanţările pe 2015. Dacă până în primăvara anului viitor reuşim să terminăm totul, Banca Mondială revine cu aceeaşi finanţare”, a declarat Mortu.

Potrivit preşedintelui CJ Brăila, licitaţia în cazul acestui proiect, care a fost gândită pe vremea fostului preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, prevedea ca societatea care se va ocupa de acest şantier să-şi facă singură proiectul şi să îl poată schimba chiar şi după demararea lucrărilor.

Viorel Mortu a precizat că societatea în cauză, SC Confort 2000, a blocat şantierul, ceea ce a dus şi la blocarea unei finanţări de 1,5 milioane de euro din partea Băncii Mondiale pentru acest an, dar că banii nu sunt pierduţi definitiv, ei putând fi obţinuţi anul viitor, cu condiţia ca lucrările să fie terminate. „Aici răul e vechi, vine din felul în care a fost gândită licitaţia şi din felul în care a fost creat proiectul. A existat o formulă cel puţin ciudată în modul în care a fost făcut proiectul. Firma a făcut proiectul cu unele zone de ambiguitate, iar când le vedea rândul la şantier, le schimba cu decizii de finanţare. De exemplu, la proiectul de la Cardiologie, avem 13 schimbări de proiect cu alte finanţări”, a declarat Mortu.

Secţia de Radioterapie-Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila va fi singura din sud-estul României dotată cu acceleratoare de particule. Potrivit documentaţiei tehnice, vor fi achiziţionate două sisteme de tip accelerator liniar pentru radioterapie externă, utilizate pentru tratarea pacienţilor cu diferite forme de cancer, un sistem tip PET/CT, care asigură investigaţii de diagnostic şi un sistem de medicină nucleară de tip Gamma, ce va permite obţinerea de imagini cu afecţiunile tumorale detaliate, precum şi scintigrafii osoase.

Proiectul prevede dotarea secţiei cu 50 de paturi pentru bolnavi acuţi şi 20 pentru spitalizarea de zi, precum şi realizarea unei zone hoteliere, unde pot fi cazate 25-30 de persoane netransportabile sau venite la tratament dintr-o altă localitate. AGERPRES