costin_dumitru.jpgNoua lege din domeniul Sănătăţii trebuie să aibă în centru pacientul cu nevoile sale, obiectiv pentru care este necesară reproiectarea întregului sistem sanitar, cu realizarea unei noi arhitecturi de responsabilităţi, a declarat, miercuri, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Fiecare dintre părţile implicate – respectiv contribuabilii (reprezentaţi de sindicate), Ministerul Sănătăţii şi furnizorii de servicii medicale – trebuie să ştie exact rolul pe care îl ocupă în sistem, a precizat liderul de sindicat.

„Noi eram pregătiţi încă de la începutul anului să avansăm Ministerului Sănătăţii şi Guvernului o soluţie alternativă la faimosul proiect de lege promovat de autorităţi, care nu reprezintă altceva decât o eroare uriaşă. Concret, documentul legislativ nu rezolva şi nu rezolvă principalele probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, legate de mecanismele de finanţare şi de modul în care sunt folosiţi banii publici. Pentru a realiza reformarea unui sistem, este nevoie de o proiectare din temelii a acestuia, în care fiecare dintre părţile implicate să cunoască exact rolul pe care îl ocupă, iar în paralel să fie asigurate toate instrumentele de reglementare, control şi monitorizare”, a afirmat Dumitru Costin.

Potrivit acestuia, cea mai bună soluţie pentru promovarea unei legi moderne în domeniul sanitar o reprezintă dialogul deschis între toate părţile implicate – sindicatele din domeniul sanitar, Ministerul Sănătăţii şi furnizorii de servicii medicale, care să aibă în centru interesele pacienţilor, şi nu pe cele ale unor funcţionari sau ale unor companii private. AGERPRES