sedinta-de-guvern.jpgSectorul sanitar de stat va beneficia de credite de angajament de peste un miliard de lei prin rectificarea bugetară care va fi adoptată de Guvern în zilele următoare, a anunţat, marţi, premierul Emil Boc.

Aflat la inaugurarea celei mai mari unităţi de primiri urgenţe din ţară, deschisă la Spitalul Universitar din Bucureşti, primul-ministru a menţionat că, prin rectificarea bugetară, Sănătatea va primi fonduri suplimentare, constând în 300 de milioane de lei pentru plata arieratelor, 150 de milioane de lei bani în cadrul Fondului de rezervă, precum şi credite de angajament de peste un miliard de lei.

„Aceste sume de bani vin în sistemul sanitar pentru a susţine procesul de reformă demarat de ministru (ministrul Sănătăţii, Attila Cseke – n.r.)”, a spus Emil Boc.
Anterior, la postul public de televiziune, Boc precizase că aceste credite de angajament vor fi destinate programelor de Sănătate.

„Poziţia comună pe care o avem împreună cu preşedintele este următoarea: bani pentru Sănătate se vor da pe măsură ce aceste reforme care curmă abuzul şi întăresc performanţa sistemului medical se realizează. Am convenit că vor fi alocate 300 de milioane de lei la rectificarea bugetară pentru Sănătate, mai punem 150 de milioane de lei în Fondul de rezervă tot pentru Sănătate, cu dedicaţie specială pentru Sănătate, şi vom permite în anumite limite angajarea unor credite de angajament pentru plata medicamentelor cu şi fără compensare pentru programele din Sănătate”, a declarat Boc, luni, la TVR1.

El a subliniat obiectivul Guvernului de a introduce „în perioada imediat următoare” taxa clawback pentru companiile farmaceutice, precum şi obligativitatea folosirii medicamentelor în funcţie de denumirile generice şi de substanţa activă pe care le conţin, nu de brand. AGERPRES