În data de 17 aprilie 2024 s-a efectuat o intervenţie chirurgicală ce a constat în artroplastie totală inversată de umăr, act intervenţional cu o complexitate ridicată.

Pacientă în vârstă de 70 de ani, victima unui accident rutier soldat cu o fractură de col chirurgical de humerus în patru părţi Neer i s-a implantat această proteză de umăr.

Se internează în data de 16 aprilie 2024, este optimizată preoperator din punct de vedere medical şi beneficiază de investigaţii preoperatorii paraclinice de înaltă specialitate (incidenţe radiologice specifice, examen computer tomograf cu reconstrucţie 3-D).

Pacientei i-a fost implantată o proteză totală de umăr inversată, ale cărei componente constau într-o plăcuţă fixată la omoplat cu o ancoră şi două şuruburi auto-blocante- după o preparare în prealabil a glenei humerale, o glenosferă (o bilă metalică RMN -compatibilă ce se articulează cu cupa humerală prin intermediul unui insert de polietilenă înalt cross -linkată) şi o tijă humerală necimentată de fracturi (fracture stem) din titan poros prevăzută cu un orificiu ce permite re- ataşarea tuberculilor humerali pe care se inseră cei patru muşchi ai coafei rotatorii a umărului, la această tijă conectându-se cupă şi insertul mai sus menţionat.

Evoluţia postoperatorie clinico-radiologică este favorabilă, pacienta urmând a fi externată la 48 de ore cu recomandarea de reevaluare prin ambulatoriul de specialitate în vederea stabilirii programului specific de recuperare.

Protezarea de umăr la pacienţii ce au astfel de indicaţie chirurgicală aduce beneficii mult superioare în ceea ce priveşte recuperarea funcţională ulterioară cu impact asupra îmbunatăţirii calităţii vieţii pacientului.

Echipa chirurgicală ce a realizat această intervenţie a fost condusă de domnul doctor Mertic Ionuţ, medic primar în cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie, supervizat de mentorul său, domnul doctor Hera Alexandu, medic primar ortoped din spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti şi doamna doctor Ecaterina Petrescu medic primar ATI.

De asemenea, demn de menţionat şi lăudat este şi profesionalismul echipei din cadrul Secţiei de Chirurgie Generală a spitalului nostru. În ultimul an, s-au diversificat intervenţiile chirurgicale laparoscopice ce se realizează la nivelul unităţii noastre. Pe lângă colecistectomia laparascopică ce se efectuează de peste 30 ani în această unitate, în urmă cu an s-a realizat prima apendicectomie laparoscopică şi în urmă cu o săptămână s-a realizat prima hernie inghinală laparoscopică.

Cu siguranţă nivelul de performanţă este într-o continuă creştere la nivelul unităţii noastre datorită nivelului de pregătire şi interesului personalului medical de a acorda un act medical de calitate.