La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu a realizat un nou transplant hepatic de la donator în viață. În premieră pentru România, recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, cu beneficii importante pentru donator, datorită siguranței sporite și controlului superior oferite de intervenția laparoscopică, asigurând o recuperare postoperatorie mult mai rapidă.

Acesta este a treia intervenție de transplant hepatic realizată la Spitalul Clinic SANADOR, după cele două realizate în anul 2020, înaintea pandemiei.
Și cel de-al treilea transplant din sistemul medical privat din România s-a realizat la pacienți înrudiți. Primitorul, în vârstă de 22 ani, suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună. „Recoltarea fragmentului de ficat de la donator asistată laparoscopic ne permite să evităm incizia Mercedes, mare și cu o recuperare de durată, și să practicăm în schimb o incizie mediană mult mai mică, pentru care recuperarea se face mult mai rapid“, explică Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, conducător al echipei de transplant.
Din echipa de transplant, alături de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, au făcut parte Dr. Dragoș RomanescuDr. Iulian MoșteanuDr. Ionuț Duduș (chirurgie hepatică), Dr. Dragoș Zamfirescu (microchirurgie reconstructivă), Dr. Andrei CristeaDr. Bogdan GrigorescuDr. Cristina Vlăduțescu (anestezie-terapie intensivă), Dr. Gabriela Șmira (ecografie intraoperatorie), membri ai echipelor operatorii – medici, asistenți medicali și tehnicieni.
Intervenția a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR și datorită dotărilor de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație: sistemul de laparoscopie 3D Olympus, utilizat pentru recoltarea asistată laparoscopică, microscopul Zeiss Kinevo 900, utilizat pentru microsuturile vasculare ale porțiunii de ficat transplantate, ecograful bk3000, utilizat pentru ecografia intraoperatorie, sistemul de autotransfuzie, care se adaugă dotărilor structurale de vârf disponibile la Spitalul Clinic SANADOR în blocul operator prevăzut cu hote cu flux laminar și centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operație, pentru reducerea posibilității de apariție a infecțiilor nosocomiale.
Transplantul hepatic de la donator în viață este cea mai complexă intervenție din chirurgia hepatică. Realizarea unor astfel de intervenții la SANADOR este posibilă datorită echipelor multidisciplinare care funcționează în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, cel care a realizat primele transplanturi hepatice din România.