Medicii americani au anunţat miercuri că au realizat primul transplant de ficat din lume între doi purtători ai virusului SIDA (HIV), la trei ani după ridicarea de către SUA a interdicţiei de a efectua astfel de intervenţii chirurgicale. „Acum aproximativ două săptămâni am efectuat primul transplant hepatic din lume între două persoane cu HIV şi primul transplant de rinichi din SUA între două persoane cu HIV”, a declarat Dorry Segev, profesor de chirurgie la spitalul universitar Johns Hopkins Medecine din Baltimore (Maryland), în cadrul unei conferinţe de presă. „Este o zi foarte entuziasmantă pentru noi”, a mărturisit el. „Dar, de fapt, acesta este abia începutul”, a adăugat Dorry Segev.
Ficatul a fost transplantat la un pacient infectat de peste 20 de ani cu virusul care provoacă SIDA, au precizat medicii. Un rinichi de la acelaşi donator cu HIV a fost grefat altui pacient care avea aceeaşi infecţie, această procedură fiind efectuată deja de mai multe până acum ori, în Africa de Sud.
Ambii pacienţi, a căror identitate nu a fost dezvăluită şi nici cea a donatorului, se recuperează bine după aceste intervenţii chirurgicale, a declarat echipa medicală. Pacientul căruia i s-a făcut transplantul de rinichi a părăsit deja spitalul.
Legislaţia din SUA interzicea orice transplant de organe prelevate de la un pacient infectat cu HIV, până la promulgarea în 2013 a legii HOPE – care înseamnă „speranţă” în limba engleză – de către preşedintele Barack Obama.
Cu toate acestea, şi înainte de promulgarea acestei legi purtătorii virusului HIV aveau totuşi posibilitatea de a beneficia de organe de la donatori seronegativi, însă având în vedere penuria de donatori de organe, mulţi pacienţi au murit înainte de a ajunge la transplant. AGERPRES