Medicii din cadrul spitalului Molinette din Torino (nord-estul Italiei) au anunţat miercuri că au reuşit să transplanteze un rinichi în locul splinei în cazul unei fetiţe de şase ani, grav bolnavă. Intervenţia reprezintă o premieră mondială, informează Europe1.fr.

Fetiţa, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a făcut dializă toată viaţa din cauza unei anomalii foarte rare, ce i-a afectat dezvoltarea rinichilor, şi a unei complicate malformaţii a vaselor sanguine din regiunea abdominală. Din această cauză, ea nu a putut niciodată să bea sau să urineze, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.

Primul transplant de rinichi la care pacienta a fost supusă, în 2014, a eşuat, organul implantat neputând funcţiona normal din cauza malformaţiei vaselor sanguine.

După o îndelungată căutare, a fost găsit un donator compatibil, iar fetiţa a fost operată în noaptea de 9 spre 10 decembrie, precizează sursa citată. ”Pentru a crea spaţiul necesar noului rinichi, a fost pusă în aplicare o tehnică nouă şi revoluţionară, bazată pe ablaţiunea splinei”, au explicat reprezentanţii spitalului. ”Momentan, fetiţa se simte bine, a început să urineze şi poate în sfârşit să bea”, se arată în comunicat. AGERPRES