Spitalul Judeţean Timişoara anunţă o premieră medicală naţională care constă într-o procedură de tip hibrid neurochirurgicală şi de neuro-radiologie intervenţională la nivelul bolţii craniene la un pacientul de 60 de ani, care a avut în antecedente trei episoade de hemoragii intracerebrale repetate.

Intervenţia a durat şase ore şi a fost efectuată de o echipă de patru medici specializaţi în neuro-radiologie intervenţională în colaborare cu echipa ATI P formată din dr. Loredana Luca şi Cristian Isoc.

Acest tip de operaţii s-a efectuat o singură dată, în Franţa, la Spitalul CHU Bicetre, Paris, unde îşi desfăşoară activitatea dr. Cristian Mihalea, cel care a introdus toate tehnicile de neuro-radiologie intervenţională în Spitalul Judeţean Timişoara, unde activează printr-o colaborare part-time, arată, joi, un comunicat al Spitalului Judeţean Timişoara.

„Premiera naţională constă într-o procedură de tip hibrid neurochirurgicală şi de neuro-radiologie intervenţională, în urma căreia, prin efectuarea unui volet osos la nivelul craniului, de către echipa de neurochirurgie condusă de conf. Andrei Brînzeu, a fost creată o ‘fereastra anatomică’ prin care a putut fi puncţionat percutant transdural sinusul sagital superior. Aşa a putut fi tratată o fistulă durală complexă de sinus sagital superior, alimentată din multiple branşe arteriale din ambele artere carotide externe, al cărei abord pe calea clasică arterială nu ar fi dus la embolizarea/excluderea angiografică completă a acestei fistule”, detaliază comunicatul.

În urma intervenţiei, pacientul a evoluat favorabil şi este externat la domiciliu, cu un prognostic favorabil, deoarece riscul de sângerare datorită acestei fistule a fost exclus.

Premiera încununează activitatea de 50 de ani de la înfiinţarea Spitalului Judeţean Timişoara şi 10 ani de la prima trombectomie din România, efectuată în august 2014 de o echipă formată din patru medici: Cristian Mihalea, Raoul Pop, Adrian Tutelcă şi Dan Mihoc Dan. De atunci, aici s-au efectuat 475 de proceduri cu o creştere semnificativă (25% pe an) a numărului acestor proceduri în ultimii patru ani.

Introducerea şi dezvoltarea acestor tehnici avansate a fost posibilă datorită programului naţional numit Acţiuni Prioritare-AVC (AP-AVC) realizat de actualul manager al spitalului, dr. Dorel Săndesc, şi derulat prin Ministerul Sănătăţii, precum şi prin programele naţionale ale Casei Naţionale de Sănătate, care asigură finanţarea cheltuielilor specifice.

Echipa medicală care asigură permanenţa acestui serviciu este formată în prezent din patru medici (Cristian Mihalea, Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu şi Dana Crişenescu) şi cinci asistenţi medicali.

Procedura medicală aplicată duce la recuperarea simptomelor neurologice acute pe care pacienţii le dezvoltă în cadrul acestei patologii (hemiplegie, afazie, coma în cazul ocluzie de arteră bazilară). AGERPRES