O intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni a fost prezentată la cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO.
După cum a precizat vineri într-o conferinţă de presă acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, este vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinenţei urinare prin imperiozitate, refractară la tratamentul clasic.
Intervenţia a fost realizată cu succes de o echipă mixtă româno-austriacă sub îndrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena, cu o experienţă de peste 20 de ani în acest domeniu, a subliniat Sinescu.
Procedura constă în implantul la nivelul nervilor sacraţi S3 a doi electrozi, cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare, reducând frecvenţa micţiunilor şi îmbunătăţind continenţa urinară a pacienţilor ce prezintă această patologie, a explicat dr. Robert Stoica, membru al echipei de medici care a realizat intervenţia.
Intervenţia chirurgicală a durat o oră, pacienta fiind supusă anesteziei generale. “Electrozii au fost implantaţi sub control radiologic în găurile sacrate S3, fără a exista incidente deosebite iar pacienta şi-a revenit imediat după anestezia generală”, a spus medicul.
La rândul său, dr. Bogdan Hăineală, membru al echipei operatorii, a afirmat că următorul pas va fi făcut peste aproximativ două săptămâni, când pacientei i se va implanta sub piele şi un dispozitiv electronic de mici dimensiuni prin care medicul va putea regla activitatea nervilor care merg la vezica urinară şi la sfincter.
Pacienta, în vârstă de 26 de ani, este cunoscută cu suferinţă urinară cronică, cu simptomatologie vezicală iritativă extrem de severă, ce implica micţiuni multiple (25/zi şi 10/noapte), ea fiind supusă în permanenţă unui stres real. Patologia de care suferea tânăra nu a răspuns la tratamentul clasic, iar prin această nouă procedură va beneficia de o îmbunătăţire substanţială a calităţii vieţii, a subliniat dr. Stoica. El a menţionat că acestei intervenţii a fost supusă şi o pacientă de 60 de ani.
Medicii susţin că pe baza studiilor de până acum calitatea vieţii pacienţilor cu astfel de afecţiuni se îmbunătăţeşte considerabil. Pentru acest tip de intervenţie sunt eligibile numai persoanele care nu răspund la tratamentul clasic.
Costurile unei astfel de intervenţii se ridică la aproximativ 12.000 de euro şi au fost finanţate chiar de producătorul echipamentului medical, firma Medtronic din SUA.
Dacă această procedură medicală a fost recunoscută în SUA în urmă cu 15 ani, iar în ţări precum Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elveţia se realizează săptămânal două sau trei astfel de proceduri, în România, potrivit specialiştilor, vor putea fi realizate anual 20-30 de astfel de intervenţii.
Incontinenţa urinară prin imperiozitate reprezintă o patologie urologică frecvent întâlnită şi cu un impact negativ asupra calităţii vieţii. Afectează în special femeile după vârsta de 60 de ani, fiind estimat că 35% din femeile care au trecut de această vârstă suferă de incontinenţă urinară într-o formă sau alta.
Frecvent, tratamentul conservator sau medicamentos nu ajută la ameliorarea acestei suferinţe.
În ceea ce priveşte finanţarea, echipa de medici români intenţionează să depună un proiect la Ministerul Sănătăţii ce va viza subvenţionarea de către stat a unor astfel de intervenţii chirurgicale, dar după ce se va face o evaluare.
Cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO a reunit la Bucureşti specialişti de top din urologia românească şi internaţională, aducând astfel un plus de valoare medicinei de specialitate din România. Pe parcursul celor patru zile dedicate urologiei şi inovării în acest domeniu medical au avut loc mai multe sesiuni şi dezbateri conduse de reputaţi profesori urologi atât din ţară, cât şi din străinătate.
Cu acest prilej au avut loc şi cursurile ESU (European School of Urology), care desăvârşesc integrarea urologiei româneşti în cea europeană şi internaţională.
„Cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2013, cu participare internaţională, s-a dovedit a fi un nou succes pentru urologia românească, plasând medicina din România pe harta comunităţilor urologice performante. Prin sesiunile şi dezbaterile ce au avut loc în cadrul acestui eveniment de amploare, specialişti de top din urologia internaţională au adus un plus de valoare acestui complex domeniu medical, iar premiera naţională realizată cu succes la Fundeni nu face decât să ne bucure prin faptul că şi pacienţii români vor putea beneficia de acum de tratamente medicale inovatoare. Intervenţia realizată astăzi, în premieră naţională, la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni s-a dovedit a fi un real succes, iar această metodă terapeutică ce va fi aplicată începând de-acum şi în România reprezintă singura opţiune validă după eşecul tratamentului convenţional’, a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu. AGERPRES