Pacientului cu risc de moarte subită i-a fost implantat un defibrilator automat complet extracardiac, în cadrul clinicii de cardiologie ARES Bucureşti. Tehnologia, folosită deja de câţiva ani în spitalele din străinătate, este acum la dispoziţia pacienţilor din România.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 57 de ani, pasionat de activităţi sportive, schi şi motocros, se arată într-un comunicat. La începutul lunii aprilie, bărbatul a simţit dureri în zona pieptului şi palpitaţii şi a decis să facă un control cardiologic. În ciuda rezultatelor aparent normale, medicul cardiolog a cerut teste suplimentare, pentru că în istoricul familial al pacientului existau mai multe cazuri de moarte subită, de cauză cardiacă. Testele amănunţite au arătat că pacientul suferă de sindromul Brugada, o aritmie cardiacă ereditară rară, care poate provoca tahicardii ventriculare şi deces subit.

În astfel de cazuri, tratamentul uzual este implantarea unui defibrilator – un dispozitiv de mici dimensiuni care se introduce sub piele, în zona umărului, şi este conectat printr-o sondă la muşchiul cardiac.

„Defibrilatoarele endocavitare clasice prezintă câteva riscuri de complicaţii, printre care cel mai frecvent este endocardita, infecţia ţesutului care căptuşeşte suprafaţa interioară a inimii. Mai mult, sondele endocavitare fiind mai fine şi mai fragile, se pot rupe, cu riscul de şoc inapropriat şi necesitatea unei reintervenţii pentru a adăuga o altă sondă nouă. De asemenea pentru că sondele defibrilatoarelor sunt poziţionate în ventriculul drept, prin valva tricuspidă, pot aparea probleme ale acestei valve”, se arată în comunicat.

 

 

Continuarea in materialul publicat pe platforma specializata Cardiologiemoderna.ro