Azoicai_Antohe_Astarastoae.JPGUniversitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează în perioada 19-23 mai prima ediție a „Săptămânii Internaţionale de Nursing” (International Nursing Week). În cadrul acestei manifestări, lectorii invitați – cadre didactice de la Colegiul Universitar Karel de Grote, Antwerp, Belgia, Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii, Kaunas, Lituania și Universitatea de Ştiinţe Aplicate, Windesheim, Olanda – alături de profesorii de la universitatea de medicină ieșeană,vor susține prelegeri prin care vor împărtăși exemplele de bune practici din educaţie şi profesie existente în nursingul european.

Premieră în istoria Universității de Medicină ieşene, „Săptămâna Internaţională de Nursing” este dedicată atât studenţilor specializării Asistenţă Medicală Generală din cadrul Facultăţii de Medicină, cât şi asistenţilor medicali ieşeni care exercită profesia.

„Ideea de a organiza prima Săptămână Internaţională de Nursing pentru studenţii de la specializarea de Asistenţă Medicală a universității noastre ne-a venit firesc, în contextul colaborării de lungă durată cu facultăţi europene de asistenţi medicali, cu tradiţie, parteneriîn cadrul programelor Erasmus ale Comisiei Europene.Lectorii invitaţi sunt patru cadre didactice universitare din Belgia – Colegiul Universitar Karel de Grote din Antwerp, cu care colaborăm din 2003 şi derulăm în prezent proiectul Best Practice în End of Life Care (2012-2014).Mai participădoi lectori din Olanda, de la Universitatea de Știinţe Aplicate din Windesheim şi doi lectori din Lituania, de la Universitatea de Știinţe ale Sănătăţii din Kaunas. Împreună cu aceste facultăţi am colaborat în consorţiile universitare din reţelele tematice europene de Nursing: TENN (2002-2005) şi în proiectul EmpNURS (2010-2013). Sperăm ca acest eveniment să ofere studenţilor noştri o imagine directă, din perspectiva europeană, a ceea ce înseamnă educaţia academică în nursing. Ne-am mai propus aprofundarea legăturilor cu aceste universităţi, încurajarea dezvoltării de noi proiecte, schimburi Erasmus de studenţi şi cadre didactice şi elaborarea unor materiale educaţionale comune pentru specializarea asistenţă medicală generală”, a declarat Conf.Dr. Ileana Antohe, de la disciplina Nursing a Facultății de Medicină din Iași, organizatoare a evenimentului.

Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Prof.Dr. Doina Azoicăi, subliniază faptul că pregătirea studenților indiferent de specializarea la care-și desfășoară activitatea de învățământ preocupă la fel de mult conducerea facultății. „Secția de Asistență Medicală Generală are o curriculă care a fost agreatăși evaluată de către ARACIS dar și de alte foruri, internaționale, care au venit să evalueze activitatea didactică din universitatea noastră, încât pregătirea studenților de la Asistență Medicală Generală este în acord cu ceea ce se cere la nivel de Uniune Europeană” a precizat Prof. Doina Azoicăi.

Seria de conferințe din cadrul „Săptămânii Internaţionale de Nursing” va avea loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași iar intrarea este liberă. Conf.Dr. Camelia Margareta Bogdănici, Coordonator Instituțional Erasmus la UMF Iași și organizatoare a manifestării, a precizat: „În calitate de coordonator Erasmus al Universităţii şi participant în proiectul EmpNURS (2012-2014) am avut ocazia de a cunoaşte direct educaţia europeană din nursing, atât în ţări cu tradiţie (Finlanda, Olanda, Marea Britanie), cât şi în cele recent integrate în Uniunea Europeană (Republica Cehă, Lituania, Ungaria). Împreună cu aceşti parteneri, alături şi de colegi din Belgia şi Danemarca, ne-am propus dezvoltarea unor noi proiecte europene în nursing, sub egida programelor Erasmus+.Acest eveniment, International Nursing Week, ne permite compararea şi aprofundarea diferenţelor şi exemplelor de bune practici din educaţie şi profesie existente în nursingul European, precum accesul asistenţilor medicali la învăţământul doctoral academic sau implementarea sistemului de mentorat în educaţia practică universitară.”

Rectorul UMF, Prof. Dr. Vasile Astărăstoae a punctat: „Un prim element de reținut este că Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași este jucător pe piața globalizată a învățământului medical. Al doilea element esențial este că universitatea se afirmă prin toate secțiile și liniile de învățământ pe care le are. Până acum v-am prezentat ce se întâmplă la Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Bioinginerie. Astăzi vă prezentăm ce se întâmplă și la secția de asistență medicală. Acest învățământ de licență este o preocupare pentru universitatea noastrăși ne mândrim pentru rezultatele lor.”