O pacientă cu feocromocitom suprarenalian bilateral a fost operată, în premieră la Spitalul Judeţean din Oradea şi în premieră în judeţ, prin tehnică laparoscopică, fiindu-i extirpate glandele suprarenale.

Potrivit unui comunicat al spitalului, afecţiunea determina valori extrem de ridicate ale tensiunii arteriale în mod constant (peste 200/120 mmHg) şi nu răspundea la terapie, pacienta prezentând aşadar un risc crescut de infarct şi accident vascular cerebral.

În urma evaluării endocrinologice şi cardiologice, femeia, în vârstă de 47 de ani, a fost operată în cadrul Clinicii de Urologie printr-un abord laparoscopic minim-invaziv retroperitoneal, în data de 15 mai 2023.

„Intervenţia a fost una de complexitate ridicată, tehnica laparoscopică permiţând extirparea ambelor glande suprarenale în cadrul unei singure intervenţii. Intervenţia a durat 3 ore şi a fost posibilă datorită colaborării interdisciplinare între Secţia Clinică Urologie şi Secţia Clinică ATI. Operaţia a fost efectuată de o echipă formată din medicii şi asistenţii medicali din cadrul Secţiei Clinice Urologie, fiind coordonată de către Dr. Bogdan Feciche – medic primar urologie şi şef de secţie, iar anestezia a fost condusă de către Dr. Simona Mîrţ – medic primar ATI,” se arată în comunicat.

Monitorizarea postoperatorie în cadrul Secţiei Clinice ATI, iar ulterior in cadrul Clinicii de Urologie, a fost esenţială pentru evoluţia post-operatorie a pacientei. Abordul minim-invaziv a redus semnificativ riscurile pentru pacientă, din punct de vedere chirurgical, anestezic şi endocrinologic şi a permis recuperarea rapidă după intervenţie.

Evoluţia pacientei a fost favorabilă, cu normalizarea tensiunii arteriale. Pacienta s-a putut mobiliza deja începând cu a doua zi după intervenţie. Aceasta a fost externată într-un timp redus şi a avut o recuperare optimă, datorită abordului minim-invaziv pe cale laparoscopică. AGERPRES