Primele intervenţii complexe de înlocuire percutană a valvei aortice au fost realizate marţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, informează un comunicat de presă al unităţii medicale. Aceste intervenţii sunt indicate la pacienţii cu îngustarea severă a valvei aortice (stenoză aortică), adică a „supapei” care reglează curgerea sângelui din inimă spre aortă.

Până ieri, înlocuirea valvei aortice îngustate în spitalul nostru se putea face doar prin chirurgie pe cord deschis. Intervenţia percutană se face introducând o valvă biologică în locul celei îngustate prin intermediul unui tub înserat în artera principală de la baza membrului inferior. Ca atare, intervenţia este mult mai puţin traumatizantă pentru pacient, cu o durată mult mai scurtă decât intervenţia chirurgicală şi cu o recuperare mult mai rapidă„, afirmă sursa citată.

Primele intervenţii de acest fel s-au efectuat deja la doi pacienţi care fuseseră consideraţi cu risc mare de a avea o intervenţie „standard” de tip chirurgie pe cord deschis.

Intervenţiile s-au efectuat de către o echipă multidisciplinară condusă de către profesor dr. Dragoş Vinereanu, care a inclus cardiologi, intervenţionişti, anestezişti, chirurgi cardiovasculari, eco-cardiografişti.

Echipa a beneficiat de suportul unui reputat medic din Germania, prof. Markus Lins. „Fondurile necesare efectuării acestor intervenţii sunt furnizate de către Programul Naţional de Tratament al Bolilor cardiovasculare al CNAS”, a declarat managerul SUUB, dr. Adriana Nica. AGERPRES