Exploratoarea Uca Marinescu – singura femeie din lume care a atins cei patru poli geografici ai planetei și cea mai în vârstă femeie care a cucerit Polul Nord și Polul Sud în același an, pe schiuri – este invitata specială în deschiderea Conferinței Naționale de Cardiologie în Medicina Generală, pe 30 mai 2019, începând cu ora 14.00, la București (Crystal Palace Ballrooms).

Colindă lumea de la 50 de ani, o vârstă la care mulți capitulează fie din comoditate, fie din frică, fie din resemnare. Uca Marinescu a învins aceste tipare sau, mai bine spus, nici nu își amintește să li se fi conformat vreodată. La 50 de ani, s-a apucat să învețe limba chineză, iar peste alți câțiva ani deprindea vocabularul de bază al limbii papuașe, parte din pregătirea obligatorie a expediției ei în Papua Noua Guinee.

 

„Nu cucerești lumea, ci ea te cucerești pe tine“

Profesoară, exploratoare, sportivă de performanță? Da, dar mai ales un exemplu de senioritate activă, de învățare permanentă, de modestie, dar și de liniște interioară. Asumarea vârstei, dublată de acest neastâmpăr de a fi în continuare activă, este ceea ce o definește pe Uca Marinescu în fiecare zi, de mai bine de 30 de ani.

Când a împlinit 70 de ani, Uca Marinescu a făcut ocolul Pământului. Sunt la o vârstă la care ar trebui să mă opresc, însă realitatea este că nu pot să mă opresc. Nu mă văd stând numai în fotoliu.

Dacă începe să mă doară ceva, este un semn că trebuie să o iau din loc! De curând a avut o intervenție chirugicală, dar asta nu îi anulează următoarea expediție, ci doar o amână un pic. Planul ei este să meargă pe urmele exploratoarei Alexandra DavidNeel (18681969), fostă solistă de operă, devenită jurnalistă și exploratoare a Tibetului.

În căutările ei pe cele cinci continente, din America de Nord până în America de Sud și din Alaska până în Mongolia, Siberia, de la Polul Nord din Antarctica până în Papua Noua Guinee, de la Polul Sud până în Africa și Nepal, din India și Tibet până în Europa, Uca Marinescu a trăit, de fapt, experiența celor mai frumoase daruri ale acestei planete – natura și natura umană.