Prelungirea excesiva a termenelor de plata conduce la riscul serios ca medicamentele sa nu mai poata fi furnizate, sustin reprezentantii Societatii Academice Romane (SAR) in raportul lansat cu privire la sistemul sanitar, citand date furnizate de grupul francez de cercetare pentru industria farmaceutica Cegedim.

In medie, intr-o luna se consuma 150 milioane euro. La extrem, un termen de plata de 210 zile (sapte luni) inseamna finantare din resurse proprii de 1,05 miliarde euro.

Daca pe piata dobanda ar fi 8,5% iar farmaciile ar lua credit ca sa-si poata desfasura activitatea fara banii de la stat, costul este de 90 milioane euro, in medie 15.000 euro/farmacie, in conditiile in care 75% dintre ele au vanzari mai mici de 30.000 euro/luna. Expertii SAR spun ca nici pentru buget nu este o mare afacere: datoriile catre farmacii vor trebui platite oricum la anul, asa ca doar se amana deficitul.

Combinatia dintre termenele de rambursare foarte lungi, evolutia cursului valutar si creditele foarte scumpe au dus in 2009 la blocarea procesului de recrutare, reducerea personalului, a bugetului pentru investitii si publicitate, amanarea unor proiecte sau a unor credite si chiar la retragerea totala de pe piata.


Toate aceste masuri au drept efect limitarea accesului pacientilor la tratament, un exemplu concludent in acest sens fiind retragerea din piata in 2009 a doua firme unice importatoare a unor produse cardiovasculare, in conditiile in care principala cauza de deces din Romania sunt bolile de inima. Problema lipsei lichiditatilor, atat de necesare furnizorilor de materiale sanitare si aparatura medicala in contextul crizei economico-financiare, este agravata de practici precum plata TVA la emiterea, si nu la incasarea facturilor, dar si de obligativitatea de a prezenta garantii bancare de 2% din valoarea contractului atunci cand se prezinta la licitatiile organizate chiar de spitalele ale caror creditori sunt. AGERPRES