transplant.jpgO echipă de medici de la Institutul „Fundeni” din Capitală a realizat zilele trecute prima operaţie de prelevare de organe din istoria Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe.

Conducerea spitalului covăsnean a declarat, joi, că intervenţia a durat şase ore, timp în care s-au prelevat ficatul, material osos şi ligamente de la o pacientă în vârstă de 76 de ani care suferise un atac cerebral sever, iar specialiştii au constatat în unanimitate moartea cerebrală. Organele au fost transportate la Bucureşti în vederea stocării în banca de ţesuturi şi organe.

„Marţi a avut loc prima prelevare de organe din istoria spitalului, respectiv a regiunii Harghita şi Covasna. Intervenţia minuţioasă, contracronometru, de circa şase ore, în cadrul căreia au fost prelevate ficatul, respectiv material osos, precum şi ligamente, a fost efectuată de către dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg şi dr. Andrei Nica, medic primar ortoped, ambii specialişti ai Institutului Fundeni din Capitală, cu implicarea specialiştilor din cadrul instituţiei din Sfântu Gheorghe (…) Echipele Secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă, Chirurgie, Ortopedie şi Bloc Operator ale spitalului au depus un efort demn de laudă pentru a asigura condiţiile optime unei astfel de intervenţii. Succesul se datorează în primul rând lucrului în echipă prestat exemplar (…) Pentru prima oară în istoria instituţiei, aparţinătorii şi-au dat acordul la donarea organelor, gest pentru care dorim să ne exprimăm din nou sincerele mulţumiri”, a declarat managerul Spitalului din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert.

El a menţionat că instituţia pe care o conduce a primit aviz pentru prelevare de organe în octombrie 2013, iar până în momentul de faţă patru persoane şi-au dat acceptul pentru donarea organelor în caz de deces. AGERPRES