Prefectura Covasna a finalizat şi a trimis Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia fostului Centru de patologie neuromusculară de la Vâlcele, închis anul trecut în urma reorganizării sistemului sanitar, în care se arată că este în interesul pacienţilor ca spitalul să-şi reia activitate.
Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, că în urma controlului s-a constatat că clădirea a fost „devalizată” – au fost tăiate toate caloriferele şi balustradele din fier, s-au smuls cablurile de electricitate din perete, dar structura de rezistenţă este foarte bună, prin urmare aici s-ar putea efectua atât lucrări de modernizare, cât şi de extindere. Prefectul a menţionat că, practic, la ora actuală e imposibil să readuci pacienţii în acest spital, dar există posibilitatea accesării unor fonduri norvegiene destinate reabilitării spitalelor.
Codrin Munteanu a menţionat că Prefectura susţine ideea redeschiderii Centrului de patologie neuromusculară din Vâlcele, care a funcţionat aici timp de aproape patru decenii până anul trecut când Ministerul Sănătăţii a decis închiderea lui şi mutarea pacienţilor într-un alt spital, la Întorsura Buzăului.
„Practic, acest raport a făcut o radiografie a întregii situaţii şi pe baza lui toată lumea a înţeles că distroficii nu au ce căuta la Întorsura Buzăului, pentru că nu există factori naturali adecvaţi pentru tratarea acestei afecţiuni (…) Nu poţi ţine distroficii ca pe nişte ostatici la Întorsura Buzăului, pentru că ăsta e adevărul acum, ei sunt ţinuţi ostatici pentru banii pe care spitalul îi primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate. Deci, clădirea trebuie să servească interesele pacienţilor şi nu pacienţii interesul unei clădiri”, a conchis prefectul Codrin Munteanu.
Prefectura a realizat acest raport în urma unui memoriu primit din partea membrilor Asociaţiei Distroficilor Muscular din România (ADMR) care au cerut redeschiderea spitalului de la Vâlcele. Activitatea Centrului a fost mutată anul trecut la Întorsura Buzăului, unde exista un spital nou în care s-au investit aproape trei milioane de euro, dar care nu funcţionase niciodată pentru că nu avea dotarea necesară şi nici medici. Odată cu mutarea la Întorsura Buzăului managementul acestei secţii a fost preluat de Spitalul de Cardiologie Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Potrivit conducerii ADMR, în România există circa 35.000 de bolnavi cu distrofii musculare, o boală patologică degenerativă care nu are leac şi care e asociată în mod eronat cu afecţiunile neurologice. AGERPRES