Prediabetul este definit printr-o valoare a Hba1c cuprinsă între 5,7% și 6,4%. Potrivit unui studiu realizat pe pacienți spitalizați, cu prediabet, riscul de infarct miocardic a fost mai mare cu 41%.

Prediabetul a reprezentat un factor de risc independent pentru infarctul miocardic, în ciuda ajustării pentru toți factorii de risc bine stabiliți cum ar fi vârsta, sexul, rasa, antecedentele familiale de IM, dislipidemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, dependență de nicotină și obezitatea. Prezența prediabetului a fost semnificativ asociată cu o șansă mai mare de a suferi de IM.

„Prediabetul a reprezentat un factor de risc independent pentru infarctul miocardic, în ciuda ajustării pentru toți factorii de risc bine stabiliți. Prin studiul nostru, am dori să întărim faptul că este un semnal de alarmă pentru clinicieni, precum și pentru pacienți. Trebuie să prevenim prediabetul și nu doar diabetul”, a explicat Geethika Thota, MBBS, de la Saint Peter University Hospital,New Jersey,  într-o prezentare la ENDO 2022, reuniunea anuală a Societății Endocrine.

“Descoperirile noastre întăresc, de asemenea, importanța diagnosticării prediabetului prin screening și intervenția timpurie pentru a gestiona factorii de risc cardiovascular și a preveni infarctul miocardic”, a adăugat ea.

Thota a sugerat să se țină cont de  recomandările din ghidul „Standards of Medical Care in Diabetes” 2022 ale Asociației Americane de Diabet (ADA) și toți pacienții cu vârsta peste 35 de ani să fie testați pentru prediabet. În plus, ghidul ADA recomandă screening-ul tuturor persoanelor cu HIV, tuturor femeilor cu diabet gestațional și adulților cu exces de greutate sau obezitate deoarece reprezintă un factor de risc și mai mare.

„Intervenția timpurie este cheia, cele mai importante intervenții includ dieta, activitatea fizică și modificările stilului de viață”, a spus Thota.

Material preluat și tradus de pe Medpagetoday.com/meetingcoverage/endo.