bolnavi-salon.jpgCoplata va fi aplicată numai pentru spitale, la externarea pacienţilor, nu şi pentru urgenţă, urmând să fie o sumă modică de până în zece lei, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a explicat că, într-o primă etapă, Fondul Monetar Internaţional a cerut coplata pentru toate serviciile medicale, însă, în urma negocierilor, s-a convenit să se plătească numai în spital, la externare. Ministrul a subliniat că în acest fel este îndeplinită o condiţionalitate prevăzută de celelalte guverne în acordul cu FMI.

Potrivit ministrului, măsura este necesară pentru că în spitale costurile sunt cele mai mari şi s-a constatat că se fac internări nejustificate, fictive, pentru că tariful este prea mic, Nicolăescu opinând că aceste probleme se vor diminua prin aplicarea coplăţii. Eugen Nicolăescu a anunţat, de asemenea, că la sfârşitul anului se va face o evaluare a coplăţii, după care se va decide ce paşi vor fi făcuţi în continuare. El a precizat că banii din coplată merg la venitul propriu al spitalului.

Cât priveşte managementul unităţilor sanitare, ministrul a precizat că, dacă se acumulează trei luni consecutiv datorii, managerul poate fi schimbat. „În bugetul pe 2013 o sumă foarte mare este pentru plata datoriilor şi nu se mai pot acumula altele în plus”, a atras atenţia Eugen Nicolăescu. El a făcut referire şi la majorarea tarifelor pe caz rezolvat pentru spitale, între criterii menţionând adresabilitatea şi cazuistica complexă. AGERPRES