ponderas_banca_KM.JPGCu ocazia „Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Obezității”, Ponderas, singurul Centru de Excelență în chirurgie metabolică din Europa de Est, inaugurează prima bancă ce folosește moneda de schimb „kilometrul”: „Banca de KM”. Ponderas marchează astfel lupta împotriva obezității printr-o acțiune neconvențională care să pună oamenii în mișcare și să tragă un semnal de alarmă asupra obezității, cea mai răspândită boală metabolică a secolului XXI.

Inițiativa #BancadeKm are ca scop atât tragerea unui semnal de alarmă asupra răspândirii obezității, cât și încurajarea prevenției acestei boli. Conform celui mai recent studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas, excesul ponderal este deja o problemă a României. Mai mult de 54% din populație este supraponderală și obeză. Dintre românii cu kilograme în plus, 20% suferă de obezitate și, mai mult decât atât, au dezvoltat și boli asociate obezității.

„Ne-am propus ca în fiecare an să marcăm Ziua Internațională de Luptă Împotriva Obezității prin acțiuni care să încurajeze românii să conștientizeze amploarea acestei boli și să apeleze la metodele de prevenție a obezității: mișcarea. În spitalul nostru întâlnim zilnic peste 30 de pacienți cu probleme de greutate, iar pentru puțini dintre ei mișcarea mai reprezintă o soluție viabilă. Dacă ne uităm și în plan internațional, cele mai recente date ne arată că în anul 2013 peste 468.000 de pacienți au apelat la chirurgia metabolică, ceea ce înseamnă 0,01% din populația globului, în condițiile în care peste 10% din aceasta suferă de obezitate”, susține Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, cu competenţă în Chirurgie Laparoscopică şi Chirurgie Bariatrică, Director General Ponderas.

Dacă pentru pacienții cu obezitate avansată și boli metabolice dezvoltate din cauza excesului ponderal soluția cea mai eficientă este chirugia metabolică, pentru persoanele normoponderale este importantă prevenția. Echipa medicală Ponderas atrage atenția asupra principalilor factori ce pot preveni instalarea obezității: activitatea fizică și alimentația sănătoasă. „150 de minute de sport pe săptămână pot reduce cu 30% riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cu 27% riscul instalării diabetului zaharat”, adaugă Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Alergatul, mersul cu bicicleta, înotul sau orice altă formă de mișcare a corpului ce poate fi contorizată în kilometri este eligibilă pentru a avea cont personal în „Banca de KM”. Prin utilizarea hashtag-ului #BancadeKm, alături de poza ce dovedește kilometrii strânși, spitalul Ponderas va deschide conturi personalizate (în maximum 48 de ore) și va transforma kilometri în servicii medicale de prevenție și diagnosticare a bolilor metabolice. Kilometrii strânși se pot depune în “Banca de KM” până la sfârșitul anului 2015, iar contul poate fi accesat din aplicația de Facebook Banca de KM.

Serviciile oferite de Ponderas prin convertirea kilometrilor parcurși sunt: consult chirurgia obezității (250 km); pachet complet de investigații – Ponderas Health Scan (200km); consult la nutriționist și examen DEXA (150 KM), consult nutriționist și control Tanita (100 km). Centrul de Excelență Ponderas oferă aceste servicii menite să identifice și să prevină problemele legate de greutate. În momentul în care utilizatorul transformă kilometrii în servicii, aceștia se scad din contul său. De asemenea, cei care depun kilometri și nu doresc să beneficieze de serviciile medicale, le pot dona/oferi unei persoane dragi care are nevoie de ele.

Ponderas (fostul spital Delta Hospital) este singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă și singurul Centru de Excelență în Chirurgia Metabolică și Bariatrică din Estul Europei, cu dublă acreditare – europeană și americană. Deschis din 2011, Ponderas pune la dispoziția pacienților servicii medicale integrate ce acoperă toate specialitățile medicale și chirurgicale.

Cu ajutorul chirurgiei metabolice și a echipei Ponderas, peste 5.000 de pacienți au fost tratați cu succes de obezitate. Peste 80% dintre aceștia dezvoltaseră diabet zaharat tip 2, steatoză hepatică, hipertensiune arterială, dislipidemii, apneea de somn și alte afecțiuni grave asociate obezității. În urma operațiilor de obezitate, aceștia au beneficiat de ameliorarea până la vindecare a acestor comorbidități.