Un site dedicat exclusiv informaţiilor despre cancerul de sân – http://www.canceruldesan.ro– a fost lansat de reprezentanţa din România a companiei Roche, cu scopul de a pune la dispoziţia pacientelor şi tuturor celor interesaţi de subiect date din surse credibile. Oana Matei, reprezentanta companiei Roche România, a menţionat că site-ul conţine informaţii medicale scrise în colaborare cu medici specialişti, experţi în domeniu şi psihologi.
Ea a precizat că, în cadrul acestei platforme, cititorii pot găsi peste 70 de articole despre cancerul de sân, recomandate de Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Romanian Breast Cancer Group, precum şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Într-un comunicat al companiei se arată că, în România, în fiecare oră este diagnosticat, în medie, un caz nou de cancer de sân, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă a acestei boli la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, conform Societăţii Europene de Oncologie Medicală.
Prezent la eveniment, dr. Dragoş Median de la Spitalul Clinic Filantropia a susţinut că principala problemă privind tratarea cancerului este lipsa personalului. El a precizat că nu sunt suficienţi doctori, psihologi, respectiv asistente medicale dedicate tratării pacienţilor cu cancer.
La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a afirmat că principalele probleme sunt legate de lipsa de informaţie, care duce la o depistare tardivă a cancerelor, lipsa personalului medical, precum şi de „lupta cu sistemul”. „Avem pacienţi care au renunţat la terapie, deoarece erau întotdeauna amânaţi, că nu au venit medicamentele, că nu s-au făcut achiziţii sau că nu au fost introduse pe lista de decontate”, a spus Irimia.
El a semnalat că, în România, numărul specialiştilor în radioterapie nu este suficient. „Chiar dacă s-ar mai aduce aparatură, nu ar avea cine să lucreze pe aparate, pentru că specialiştii români pleacă în străinătate”, a explicat preşedintele FABC. El a arătat că lucrurile stau prost şi în privat în această privinţă. „În continuare lucrurile stau foarte prost, chiar şi în privat. Pacienţii sunt programaţi la două, trei luni. (…) În fiecare zi, în România, mor 130 de oameni din această patologie, mulţi dintre ei cu şanse reale de vindecare şi supravieţuire. E statistica Globocan din 2012. În ceea ce priveşte cancerul mamar, cam 3.300 mor din cele 9.000 depistate în fiecare an”, a declarat Irimia.
Potrivit acestuia, sunt sincope în aprovizionarea spitalelor cu medicamente, ceea ce face ca multe paciente care vin de la distanţe mari şi nu au bani de deplasare să renunţe la aceste tratamente, cu alte cuvinte, la viaţă.
Preşedintele FABC a adăugat că în România nu se găsesc toate medicamentele disponibile în străinătate. „Cu siguranţă că nu le avem pe toate, sunt medicamente chiar de 10 ani care sunt în tratamentele de hematologie, de exemplu, cancerele hematologice în străinătate şi noi nu le avem nici în ziua de astăzi, nu mai vorbesc de hormonoterapie, de întreţinere, medicamente pe care doamnele noastre şi le procură din Bulgaria, Ungaria, cele care au bani. (…) La un număr de 150.000 de femei care necesită acest tratament hormonal în România, Unifarm nu face faţă să aducă aceste medicamente, iar multe dintre femei renunţă, recidiva bate la uşă”, a susţinut Irimia.
În ceea ce priveşte terapiile alternative privind cancerul de sân, atât Dragoş Median, cât şi Cezar Irimia au spus că le recomandă pacientelor să utilizeze medicamente pentru care există dovezi. „Medicul e singura soluţie. (…) Multe paciente, aici e şi vina statului, neavând acces imediat la tratament, au urmat diferite terapii, dar au pierdut, deci singura soluţie e ştiinţa, medicina bazată pe dovezi”, a susţinut Irimia. AGERPRES