suceava_spital_jud_MAREZeci de medici din ţară şi din străinătate participă, joi şi vineri, la un seminar organizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, tema fiind piciorul diabetic. Medicul specialist în radiologie intervenţională Mihai Creţeanu Jr. a declarat evenimentul care a debutat joi este organizat sub auspiciile SJU Suceava şi ale Centrului Antidiabetic Judeţean Suceava împreună cu Asociaţia de Podiatrie din România.

 

Cei aproximativ 50 de invitaţi urmează să participe activ la proceduri ce vor fi efectuate în cadrul Compartimentului angiograf din cadrul SJU Suceava şi vor afla cum se realizează la Suceava îngrijirea, în echipă multidisciplinară, a pacientului cu picior diabetic.

 

Creţeanu Jr. a arătat că acesta este al doilea workshop organizat în acest an la SJU Suceava, la care vor participa echipe multidisciplinare formate din chirurgi şi radiologi intervenţionişti din Bucureşti şi Piteşti, medici diabetologi din judeţele Botoşani, Neamţ, Bacău, Suceava şi Vaslui, medici de familie, precum şi invitaţi din Timişoara şi Italia.

 

El a spus că în cadrul manifestării medicul Marco Manzi, radiolog intervenţionist la o clinică specializată în tratarea piciorului persoanei cu diabet din Italia, va vorbi despre potenţialele provocări ale leziunilor arterei femurale superficiale şi trunchiurilor gambiere.

 

Creţeanu Jr. a precizat că la SJU Suceava au fost tratate în acest an peste 100 de cazuri prin proceduri minim invazive asupra piciorului diabetic, în timp ce anul trecut au fost tratate 30-40 de astfel de cazuri.

”Ceea ce am reuşit anul trecut a fost să reducem cu 50% numărul amputaţiilor de picior diabetic. E un lucru cu care ne mândrim şi la nivel naţional, pentru că avem aici această echipă multidisciplinară de îngrijire a piciorului persoanei cu diabet”, a spus Creţeanu Jr.

 

Potrivit medicului, în 2016 CAS Suceava a alocat prin Programul naţional de radiologie intervenţională suma de 18.000 de lei, SJU Suceava a alocat 54.000 de lei, iar finanţarea din granturile oferite de două companii a fost de peste 150.000 de lei, sumă din care s-au achiziţionat materiale necesare acestui tip de intervenţie.

 

Creţeanu Jr a arătat că în 2016 au fost tratate urgenţele, pentru a se evita sau limita amputaţia piciorului diabetic, subliniind că medicii de familie şi medicii de specialitate au un rol important în a explica pacienţilor că se poate efectua acest tip de intervenţie.

 

”Pacienţii sunt diagnosticaţi cu angio-CT-ul şi ulterior, în funcţie de gravitatea problemei, sunt prioritizaţi sau sunt programaţi de pe o lună pe alta pentru acest tip de intervenţie”, a spus medicul, menţionând că o astfel de intervenţie poate costa între 1.500 şi 2.000 de euro.

 

Creţeanu Jr. a subliniat că intervenţia în cazul piciorului persoanei cu diabet este una minim invazivă, anestezia este locală, pacientul este treaz pe tot parcursul intervenţiei, iar în funcţie de complexitatea cazului poate dura de la o oră până la trei ore. AGERPRES