În ultima zi de joi a fiecărei luni, așa cum ne-am obișnuit deja, specialiștii invitați de platforma RoDiabet discută cu pacienții din întreaga țară la ”Ora Pacientului”. Cea de-a cincea ediție a avut loc pe 29 octombrie și a abordat cea mai frecventă și precoce complicație cronică a diabetului: Piciorul Diabetic.
Intervențiile specialiștilor invitați au explicat cum putem preveni apariția acestei complicații, cum se face diagnosticarea și ce metode de tratament avem la dispoziție.
”Piciorul diabetic este o complicație redutabilă a diabetului, și în mod special a diabetului zaharat de tip 2, dar nici pacienții cu diabet zaharat tip 1 nu sunt ocoliți de această patologie, care apare ca rezultat direct al dezechilibrului metabolic și, în mod special, al dezechilibrului glicemic cronic. Principalele probleme cu care se confruntă pacientul cu diabet zaharat și picior diabet sunt: probleme ale circulației periferice deficitare și afectarea terminațiilor nervoase produse de această glicemie hipercronică, lucru poate să conducă la apariția flictenelor, leziuni ale pielii și pot duce la probleme serioase mergând până la amputarea piciorului. Este foarte important să știm cum diagnosticăm piciorul diabetic, cum prevenim apariția lui și cum tratăm piciorul. Un loc important în această discuție îl ocupă podiatria, care are un rol esențial în tratarea piciorului diabetic și alături de medicul diabetolog sau radiolog pot salva piciorul diabetic”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în deschiderea lucrărilor webinarului RoDiabet Ora Pacientului.
Pentru gestionarea corectă și cât mai eficientă a tratamentului piciorului diabetc trebuie implicată și familia pacientului. ”Piciorul diabetic este o problemă de interes pentru întreaga familie. Mulți dintre pacienți nu își mai pot examina picioarele, din cauza vederii sau din cauza greutatii, iar în astfel de situații familia este cel mai important să îl ajute. În caz contrar, lipsa examinării devine un factor care care poate amenința viața. Din păcate foarte frecvent problema piciorului este una considerată ”prea intimă” dar nu trebuie să ne ferim de a ne expune picioarele. Îi îndemn pe toți cei care ne ascultă să își expună picioarele și să caute sfatul unui profesionist atunci când simt mâncărimi, înțepături sau furnicături”, declara Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu în cadrul intervenției sale.
Președintele Asociației de Podiatrie a explicat că înțepăturile, furnicăturile sunt greu de interpretat. Chiar și în manualele de diabet, atunci când se descriu senzațiile pe care le produce neuropatia diabetică la pacienții cu diabet zaharat, fiecare autor se consideră obligat să enumere cel putin 4-5 tipuri de senzații. ”Mulți pacienți interpretează senzația de rece la picioare legată de o problemă a circulației sângelui și își modifică încălțămintea, când de fapt acest lucru conduce la ulcerație. Senzația de rece la picioare este mult mai frecventă la pacienții cu neuropatie dar sunt senzații greu de interpretat pentru pacienți”, a continuat Conf. Dr. Vereșiu.
”Înainte de a discuta despre tratament, este mai important să discutăm despre prevenție”, este de părere Dr. Georgeta Inceu, Vicepreședinte al Asociației Române de Podiatrie. ”Este important să înțelegem că pentru prevenția neuropatiei și pentru prevenția altor complicații, dar și pentru starea generală de bine este indicat să ai un control glicemic bun. Trebuie să încercăm să controlăm și alți factori de risc. Durata diabetului, care e unul dintre cei mai importanți factori de risc, nu o putem influența, dar putem influența fumatul, consumul de alcool, putem face un control corespunzător al dislipidemiilor. În plus, se vorbește tot mai mult și există și date privind rolul important al obezității în apariția neuropatiei diabetice.”
În ceea ce privește tratamentul piciorului diabetic, dr. Georgeta Inceu a precizat: ”Ghidurile internaționale nu ne ajută foarte mult și nici nu există un consens 100% referitor la tratament. Acesta trebuie adaptat în funcție de stadiul de evoluție al neuropatiei diabetice și în funcție de forma acesteia, pentru că majoritatea pacienților cu neuropatie diabetică nu au niciun simptom la nivelul picioarelor. La nivelul picioarelor nu trebuie să dăm medicamente ci trebuie realizată o educație corespunzătoare. Piciorul acestei persoane este foarte vulnerabil la orice traumatism minor și acolo trrebuie să educăm si să explicăm cum să își spele picioarele, ce fel de încălțăminte să poarte, să nu umble desculți, să aibă grijă cum își taie unghiile.”
Dr. Mihai Crețeanu, Coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalui Sf. Ioan cel Nou din Suceava a prezentat pacienților conceptul și importanța echipei multidisciplinare în tratamentul piciorului diabetic și avantajele procedurilor minim invazive. ”Nu este ușor, dar este extrem de confortabil să lucrezi într-o echipă multidisciplinară. În 8 ani de zile am construit împreună cu medicii din specialitățile conexe o echip sudată în centrul din Suceava, o echipă centrată pe pacient. Pentru a beneficia de o procedură minim invazivă este necesar mai întâi un consult interdisciplinar. Procedura presupune o terapie endovasculară sub control radioscopic, cu anestezie locală și cu recuperarea în 24 de ore, dacă nu sunt necesare intervenții chirurgicale de amputație minoră. Reușim să salvăm prin aceste proceduri circa jumătate din numărul amputațiilor și să salvăm mulți dintre pacienți de complicațiile piciorului diabetic”.
Întâlnirea este parte a programului de webinarii educaționale ”Ora Pacientului” pe care platforma RoDiabet le organizează începând din mai 2020, cu susținerea partenerilor Novo Nordisk, Alliance Healthcare România, Merck, Boehringer Ingelheim, Liamed și Alphega Farmacie.
Seria de webinarii Ora Pacientului RoDiabet va continua în luna noiembrie cu o nouă întâlnire dedicată aplicațiilor și tehnologiilor pe care companiile inovatoare le pun la dispoziția pacienților cu diabet.