Pfizer România a lansat la Cluj Carta Poliartritei Reumatoide, în cadrul campaniei “InspirART – Emoţii articulate”

InspirART_Sustinatori.JPGCarta Poliartritei Reumatoide a fost lansată, marţi, la Cluj-Napoca, cu prilejul vernisajului expoziţiei intitulate “Motion-Emotion”, de la Galeria de Artă “Hangar”, eveniment ce face parte din campania “InspirART- Emoţii articulate”, iniţiată de compania Pfizer şi sprijinită de 12 renumiţi artişti plastici români.

Carta Poliartritei Reumatoide conţine zece principii esenţiale şi a fost realizată cu sprijinul unor cunoscute personalităţi din domeniul reumatologiei – prof. univ. dr. Ruxandra Ionescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucureşti, prof. univ. dr. Simona Rednic de la UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Cătălin Codreanu, directorul Centrului Metodologic de Reumatologie “Ion Stoian” şi şef de lucrări dr. Ioan Ancuţa.

Lucrarea a fost concepută plecând de la dialogurile dintre medicii reumatologi şi pacienţii cu poliartrită reumatoidă, prin intermediul a două ateliere organizate la Bucureşti şi la Cluj-Napoca.
Cele zece principii prevăd că orice bolnav cu poliartrită reumatoidă are dreptul la un acces facil şi rapid la servicii medicale de reumatologie, care să asigure diagnosticul timpuriu al bolii. Pacientul trebuie sa primească un tratament adecvat formei lui de suferinţă, fără restricţii, astfel încât să fie oprită evoluţia bolii.

Potrivit Cartei, este nevoie de un număr suficient de medici reumatologi, bine instruiţi şi egal distribuiţi pe tot teritoriul ţării, dar şi de o infrastructură medicală corespunzătoare, cu secţii şi servicii de reumatologie în toate judeţele ţării, laboratoare de analize, centre de imagistică şi standarde unitare de îngrijire.

Orice bolnav cu poliartrită reumatoidă are nevoie de suportul necondiţionat al familiei, prietenilor şi celor apropiaţi. Asociaţiile de pacienţi trebuie să fie organisme active de întrajutorare pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă iar fiecare pacient din orice zonă a ţării, trebuie să beneficieze de suport social prin servicii competente şi de un mediu de viaţă adaptat, cu facilităţi adecvate persoanelor cu dizabilităţi, se arată în documentul amintit.

“Mesajul acestei campanii este simplu. Este mesajul bolnavilor care doresc să fie văzuţi şi trataţi ca persoane. Ca oameni cu dureri, nevoi şi bucurii şi nu ca foi de observaţie, ca bolnavi şi nu ca dosare. De această dată, mesajul lor utilizează şi arta ca semnal, fiindcă arta poate exprima lucruri ce se spun mai greu în cuvinte”, a afirmat, la lansare, prof. univ. dr. Simona Rednic.

Poliartrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică ce afectează, de obicei, articulaţiile mici de la mâini şi de la picioare. Această boala afectează aproximativ 1% din populaţia adultă din întreaga lume. Poate debuta la orice vârstă, dar, de obicei, apare la persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani. Femeile sunt de două-trei ori mai predispuse să dezvolte afecţiunea decât bărbaţii.

La lansarea Cartei şi la vernisajul expoziţiei au participat prof. univ. dr. Simona Rednic, artiştii Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Valentin Codoiu, Mihaela Gorcea, Călin Stegerean şi Radu Serban, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania, Andrei Huţanu, un numeros public. AGERPRES