O petiţie susţinută de asociaţiile pacienţilor care au suferit de tuberculoză, de organizaţii care luptă pentru drepturile pacienţilor şi de Stop TB Partnership (ONU) a fost iniţiată de jurnalista Paula Rusu, care a fost diagnosticată cu TBC, acest demers urmărind impulsionarea votării Legii tuberculozei.

La exact un an de la depunerea în Parlament a proiectului privind Legea tuberculozei, am început campania publică de adunare a semnăturilor pentru a impulsiona votarea acestei legi vitale. (…) Motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie este amânarea dezbaterii în Parlament a acestui proiect de lege depus la Senat, în urmă cu un an, pe 7 iunie 2016. Este nevoie de sprijinul unui număr cât mai mare de oameni care, semnând petiţia, să se alăture acestui demers. Scopul final e protejarea sănătăţii publice având în vedere că vorbim de o boală contagioasă, dar şi sprijinul pentru tratare şi reintegrare eficientă a celor diagnosticaţi cu TBC„, se arată într-un comunicat transmis presei.

Iniţiatorii petiţiei speră ca Legea tuberculozei să fie dezbătută şi votată în sesiunea parlamentară din toamnă. Aceştia subliniază că România ocupă primul loc în Europa în privinţa îmbolnăvirilor şi a deceselor provocate de TBC.

Proiectul de lege, care se află în prezent la Camera Deputaţilor – for decizional în acest caz, prevede dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toţi pacienţii, indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu, informarea şi educarea în mod continuu a populaţiei şi educarea şi consilierea pacienţilor cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă.

Petiţia publică poate fi accesată pe site-ul https://campaniamea.de-clic.ro/p/StopTB. AGERPRES