Peste o sută de persoane din judeţul Vaslui, bolnave de hepatită, aşteaptă de mai bine de un an să le fie aprobate dosarele de o comisie de specialitate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel încât să poată fi introduse în programul naţional pentru hepatită şi să primească în mod gratuit tratament.
Costul mediu pe bolnav tratat pentru hepatita C, B şi B+D se ridică lunar la aproximativ 6.000 de lei pe pacient, iar bolnavii nu au posibilitatea să achite aceste sume.
„La această dată pe lista de aşteptare se află un număr de 101 dosare pentru tratamentul hepatitei de diferite tipuri, iar de la începutul anului au fost aprobate în medie 10 dosare de către comisia constituită la nivelul CNAS. Ştim că oamenii sunt disperaţi, dar nu e vina noastră. Noi doar trimitem la Bucureşti documentele necesare”, a declarat, vineri, Mihaela Chitariu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Vaslui.
Medicii de familie din judeţul Vaslui, spun că întârzierea administrării unui tratament adecvat în cazul pacienţilor bolnavi de hepatită poate duce la complicaţii grave. “Hepatitele de tip B şi C au un potenţial mare de cronicizare. La cea de tip B de exemplu şi cea de tip E este de până la 70 % şi duce la ciroză. Cea de tip B duce la cancer hepatic chiar dacă nu a ajuns la ciroză. Există şi forme fulminante care duc la moartea pacientului sau organismul rămâne cu sechele. Tratamentul este foarte important”, a declarat medicul de familie Monica Elisei.
În judeţul Vaslui, sunt 116 persoane diagnosticate cu hepatită cronică şi primesc tratament gratuit şi compensat, altele 100 de persoane fiind pe lista de aşteptare. AGERPRES