medic2.jpgPeste 50 de medici de familie au depus, joi, la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, cereri pentru a primi certificate de conformitate, care le vor permite să lucreze în străinătate. Doctorii au explicat că au depus cererile în grup mai mult pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de prevederile noului contract-cadru pentru anul în curs, care îi obligă la câteva lucruri pe care le consideră incorecte.

”Vrem să semnalăm autorităţilor din sănătate că avem şi alte opţiuni şi de aceea am ales această formă de protest faţă de contractul-cadrul pe 2011-2012, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. An de an, asistenţa primară suferă, pacienţii suferă, iar noi încercăm să atragem atenţia că acest contract cadru se poate modifica. De ce să ne certăm cu cei de la CNAS sau Ministerul Sănătăţii, mai bine plecăm din ţară”, a spus medicul Ioan Mureşan.

Un alt medic a explicat că are mii de pacienţi şi că noile prevederi ale contractului-cadru fac viaţa grea atât medicilor, cât şi celor pe care îi tratează. Dr. Livia Ghiuriţan a spus că în aceste condiţii medicii, chiar dacă au o vechime de peste 30 de ani, cum este cazul ei, vor prefera să plece din ţară. ”După atâţia ani voi ajunge să am un venit pe care o să-l consider inacceptabil. Vom da bir cu fugiţii şi vom fi nevoiţi să închidem cabinetele pentru că nu le vom putea întreţine cu banii alocaţi”, a spus dr. Ghiuriţan. Cei peste 50 de medici au depus, joi, cererile la DSP Cluj, după ce miercuri au declanşat o grevă japoneză în timpul căreia au efectuat consultaţiile cu banderolă albă pe braţ.AGERPRES