Peste 300 de specialişti în boli infecto-contagioase participă la Timişoara, în perioada 3-5 mai, la Conferinţa Naţională de Boli Infecţioase, în cadrul căreia sunt dezbătute probleme privind astfel de afecţiuni, care în ultimii 30 de ani au provocat decesul a milioane de oameni, la nivel global.

HIV/SIDA, hepatite, infecţii de sistem nervos central, boli eruptive, gastro-enterocolite, gripa porcină sau aviară, COVID-19 sau variola maimuţei sunt doar câteva dintre acestea.

Preşedintele celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei, dr Voichiţa Lăzureanu, medic infecţionist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, în deschiderea lucrărilor, că printre temele care vor fi abordate se numără terapia antiretrovirală actuală şi calitatea vieţii pacienţilor cu infecţie HIV/SIDA, managementul modern în hepatitele acute şi cronice, infecţiile sistemice, prevenţia prin vaccinare, dar şi inovaţiile terapeutice în bolile infecţioase.

„Medicina bolilor infecto-contagioase evoluează de la an la an. Apar noi terapii, noi medicamente, noi molecule care schimbă, radical uneori, modul de abordare medicală. A rămâne cantonat în vechile proceduri, a nu afla noutăţile din domeniu înseamnă a pierde lupta împotriva unor boli care se pot transforma la un moment dat în epidemii sau chiar pandemii. Un asemenea eveniment ne dă posibilitatea să împărtăşim colegilor din experienţa noastră, a celor care lucrăm la Spitalul ‘Victor Babeş’ din Timişoara, unitate sanitară care a fost unul din cele mai importante bastioane ale luptei împotriva COVID-19. Dar, în acelaşi timp, ne ajută să aflăm şi procedurile sau modul de acţiune a altor colegi din ţară, şi aceasta pentru că acest domeniu al bolilor infecţioase este unul foarte vast. De asemenea, vom vorbi despre noile provocări medicale şi vom pune bazele unor noi proiecte de colaborare ştiinţifică”, a punctat dr, Voichiţa Lăzureanu.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara este organizator ştiinţific al acestei conferinţe naţionale. AGERPRES