Peste 300 de lampi bactericide cu ultraviolete au fost livrate în unitățile de învățământ din opt comune aparținând mai multor județe, de către compania LIAMED. Lămpile UV-C au fost achiziționate de către autoritățile locale, în cadrul programului POIM Axa prioritară 9 –  Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, respectiv Consolidarea capacității unităților de învățământ de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2. Fondurile au venit de la Uniunea Europeană, oferind astfel posibilitatea autorităților locale din toată țara să doteze unitățile de învățământ din subordine cu echipamente de protecție menite să prevină răspândirea virusului SARS-COV2.

Până în acest moment, LIAMED a câștigat licitațiile pentru a livra lămpi bactericide în grădinițele, școlile și liceele din opt comune din județele Prahova, Brașov, Arad, Botoșani, Olt, Buzău și Neamț. Mare parte dintre echipamente au fost deja instalate, astfel încât elevii vor putea învăța și vor putea susține examenele în cele mai bune condiții sanitare.

Lămpile bactericide livrate de LIAMED sunt fabricate în România, de compania Biocomp, lider de piata si producator din 1991, de dispozitive de dezinfecție cu lumină ultravioleta UV-C. Modelul ofertat în conformitate cu specificațiile tehnice solicitate prin documentația procedurilor de achiziție publică, asigură dezinfecția pe o suprafață de până la 40 mp și o perioadă de   funcționare de minim 9000 de ore. 

Dispozitivele sunt foarte ușor de utilizat și de manevrat având în vedere că pot fi instalate atât pe un stativ, cât și pe perete. Lampile UV-C pot fi amplasate în sălile de clase, sălile de sport, grupuri sanitare, săli de cancelarie sau alte spații închise comune, asigurand astfel igienizarea optimă a spațiilor, precum și protecția elevilor și a întregului personal, prin prevenirea creșterilor rapide atât a  infecțiilor cu coronavirus SARS-CoV-2, cât și a altor virusuri.