Peste 250 de specialiști din România, SUA, Germania, Olanda și Italia au participat la Conferința Internațională Skin Matters , organizată în perioada 16-17 aprilie de Fundația Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii.

„Fie că sunt provocate de lumină, virusuri, modificări genetice sau dereglări ale sistemului imunitar, cancerele de piele ridică o problemă importantă de sănătate publică și arată că descifrarea mecanismului de producere și stăpânirea mijloacelor de tratament sunt importante pentru managementul pacientului aflat în suferință. În acest context, pielea este cu adevărat importantă și contează pentru sănătatea organismului.” declară Dr. Mihaela Leventer, fondator al Dr Leventer Centre și Președinte al Fundației Dr Leventer pentru Sănătatea Pielii.

Conferința internaționala Skin Matters a reunit specialiști aparținând mai multor discipline medicale, care se ocupă de cancerul de piele dar și de estetica pielii sănătoase. 35 de speakeri,  medici dermatologi, plasticieni, chirurgi oncologi, geneticieni, dermatopatologi, radiologi și oncologi terapeuți, au prezentat din experiența lor privind cancerul de piele, mecanismul cicatrizării, îngrijirea plăgilor cronice, dar și îngrijirea estetică a pielii sănătoase. Participarea internațională prestigioasă a fost asigurată de colegi din România, SUA, Germania, Olanda și Italia.

În cadrul evenimentului internațional ‘Skin Matters” sau “pielea contează”, conferință internațională a specialiștilor în sănătatea pielii, au fost abordate patru direcții tematice, de la dermato-oncologie și reconstrucții chirurgicale complexe și până la managementul plăgilor cronice și dermatoestetică.

„Vizitele din trecut în România au fost fundamentale pentru cariera mea. Mă bucur că am avut din nou ocazia de a face schimb de experiență cu specialiști români de top, chiar dacă, de această dată, interacțiunea noastră s-a limitat la mediul online,” afirmă Prof. Dr. Daniel Berg, Profesor de dermatologie la Universitatea din Washington, USA.

Cancerele cutanate: Cum le identificăm?

În cadrul primei zile a Conferinței, o atenție sporită a fost acordată dermato-oncologiei. Marea majoritate a cancerelor cutanate pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate în stadiul incipient. În acest sens, Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatovenerologie, a susținut o prezentare științifică despre semnele clinice de alertă în cancerele cutanate.

„Un prim semn care ar trebui să ne îngrijoreze este reprezentat de leziunile care nu se vindecă în câteva săptămâni, care prezintă prurit sau care sângerează. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată semnelor de tip „Rățușca cea urâtă”, traduse printr-un nev nou apărut sau printr-un nev preexistent care și-a schimbat caracteristicile. Nu în ultimul rând, regula ABCDE ne poate fi de mare ajutor în identificarea cancerelor cutanate, aceasta analizând leziunile din punct de vedere al asimetriei, al marginilor neregulate, al culorii, al dimensiunii și evoluției,” a afirmat Dr. Roxana Tomescu, medic specialist dermatolog.

Tumorile cutanate maligne sunt reprezentate, în ordinea frecvenței lor, de carcinomul bazocelular (peste 4 milioane de cazuri pe an, la nivel internațional), carcinomul spinocelular (peste 1 milion de cazuri pe an) și melanom (peste 200.000 de cazuri pe an).

„Tumorile rare reprezintă doar 1% din totalul tumorilor cutanate maligne și sunt reprezentate de carcinomul cu celule Merkel sau de tumori maligne de glande anexe precum Boala Paget extramamară, carcinom sebaceu, hidradenocarcinom, porocarcinom, carcinom anexial microchistic sau carcinom tricoblastic,” afirmă Dr. Irina Năsturică, medic dermatovenerolog.

Reconstrucția defectelor cutanate de la nivelul pielii

Dr. Anca Stanciu, Dr. Cecilia Enescu și Dr. Anita Barcan au adus în atenția auditoriului provocările care pot apărea în cazul reconstrucției nasului, urechii și buzei.

„Vârful nasului este una dintre cele mai dificile zone de reconstruit, având o anatomie complexă și un rezervor limitat de piele disponibilă pentru repararea defectelor cutanate. Întâlnim variații individuale semnificative ale caracteristicilor pielii: de la piele subțire, aderentă, pliată strâns pe cartilaj, la piele seboreică, groasă. Carcinoamele localizate pe vârful nasului sunt destul de frecvente, iar standardul în tratamentul acestora este microchirurgia MOHS. În prezent, paleta opțiunilor de reconstrucție pentru defectele localizate pe vârful nasului se întinde de la închideri lineare sau grefe de piele până la lambouri complexe, precum lambourile de transpoziție, dorsal al nasului sau paramedian,” afirmă Dr. Anca Stanciu, medic dermatolog specializat în microchirurgie MOHS și chirurgie dermatologică.

Legătura dintre tunsorile scurte și cancerul de piele

Aproximativ 5 până la 8% din cancerele de piele apar pe urechea externă, cele mai frecvente fiind carcinoamele scuamoase și bazocelulare. În comparație, melanomul auricular este relativ rar și reprezintă doar 1% din toate melanoamele cutanate.

„Aproximativ 45% până la 55% din cancerele de piele auriculare sunt localizate pe marginea helicoidală. Acestea sunt văzute cel mai adesea la bărbați datorită tunsorilor care lasă urechea externă expusă radiațiilor ultraviolete,” afirmă Dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog, specializată în dermato-oncologie și dermatoestetică.

Cancerul de piele apare frecvent pe buze sau în jurul acestora

Reparația chirurgicală a defectelor în urma exciziei este, de multe ori, o provocare, cicatricile vizibile și asimetriile din această regiune putând crea un stigmat psihosocial important, declară Dr. Anita Barcan.

„Încă din perioada renașterii, Leonardo Da Vinci și Michelangelo Buonarroti efectuau studii ample în vederea stabilirii proporțiilor faciale, ei fiind și cei care au pus bazele esteticii faciale. O reconstrucție de succes necesită o bună cunoaștere a anatomiei periorale, obiectivele principale ale intervenției fiind menținerea competenței orale, păstrarea mobilității și a funcției senzoriale și, bineînțeles, un rezultat cosmetic corespunzător,” adaugă Dr. Anita Barcan.

Ziua a doua a Conferinței a fost dedicată melanomului, radioterapiei cancerelor cutanate, îngrijirii plăgilor și esteticii.

Importanța testării genetice în afecțiunile pielii

Afecțiunile pielii pot avea o cauză genetică, aceasta putându-se manifesta fie ca urmare a unei mutații somatice (cancere), ce apar în urma expunerii la factori de mediu, fie ca urmare a afecțiunilor ereditare (Albinism, sindrom de nev bazocelular, neurofibromatoză etc.)

„Afecțiunile genetice ce asociază manifestări la nivelul pielii pot debuta la orice vârstă, de la naștere sau chiar prenatal (în cazul albinismului oculocutanat), în copilărie (sindromul Hutchinson-Gilford) sau la vârstă adultă (melanom, carcinom bazocelular).

Consultul genetic și testarea genetică sunt utile pentru pacienții dermatologici. Testarea genetică poate aduce informații relevante despre boală și inclusiv despre riscurile pacientului, dar și ale rudelor de a dezvolta anumite patologii. În ceea ce privește cancerele dermatologice, testarea genetică poate indica tratamentul cel mai eficient,” afirmă Dr. Anca Neacșu.

Dermatoestetică, oportunități și amenințări

Creșterea nivelului de cunoaștere a pielii normale a dus la progrese importante în tehnica de dezvoltare a dermatocosmeticelor. Acest lucru se datorează avansului științific și tehnologic care a permis cunoașterea felului în care dermatocosmeticele acționează atât fizic cât și biologic.

După ce Uniunea Europeană a interzis testarea produselor cosmetice pe animale încă din 2013, în prezent, cercetările asupra produselor dermatocosmetice se efectuează pe modele de piele reconstituită sau culturi celulare, afirmă Dr. Luminița Enache, medic specialist dermatolog în cadrul Dr Leventer Centre.

Inițial gândite pentru a oferi o îmbunătățire  a aspectului, prin aplicare directă pe piele, dermatocosmeticele au căpătat un nou rol de suport în managementul multor afecțiuni dermatologice, printre care acneea, rozaceea, dermatita seboreică sau dermatita atopică.

Însă, dezvoltarea dermatoesteticii nu a generat doar oportunități, ci și amenințări pe măsură.

Complicațiile injectării de toxină botulinică

Injectarea de toxină botulinică este cea mai frecventă procedură estetică, fiind o metodă simplă, predictibilă și cu rezultate relativ rapide (între 24 de ore și două săptămâni), de netezire a liniilor dinamice faciale și de modificare a conturului feței și gâtului, afirmă Dr. Gabriela Dodan, medic primar dermatolog, cu experiență în dermatologie medicală, dermatoscopie, chirurgie dermatologică și dermatologie estetică.

Specialistul din cadrul Dr Leventer Centre adaugă că, în cazul injectării de toxină botulinică, complicațiile pot răsări pe trei dimensiuni: complicații legate de injectare, complicații locale și complicații imunologice.

Pentru a evita aceste complicații, Dr. Gabriela Dodan recomandă cunoașterea anatomiei mușchilor targetați, stăpânirea unei tehnici de administrare corecte, cunoașterea istoricului medical al pacientului și respectarea indicațiilor postinjectare.

„Comunitatea științifică internațională obține cele mai bune rezultate atunci când reprezentanții ei lucrează împreună, dincolo de distanța fizică, de limbă și alte diferențe culturale. M-am bucurat să văd că peste 250 de specialiști din cinci țări au participat la o conferință organizată de o fundație românească. Acest eveniment a dovedit că specialiștii români au multe de oferit atât propriilor pacienți, cât și cunoașterii științifice internaționale. Sper ca în viitorul apropiat să vedem mai multe astfel de evenimente organizate de români, în cât mai multe arii de specialitate,” afirmă dr. Mihaela Leventer.