Curs_Diabet.JPGMedici diabetologi, cardiologi, nefrologi, endocrinologi, dar și medici chirurgi, oftalmologi, neurologi, medici de familie și rezidenți au participat pe, 6 aprilie la Cursul “Actualități și Controverse în Diabetul Zaharat” , organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri de diabet, cu 1,5 milioane de persoane care suferă de această afecţiune.
Cursul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a adus în față medicilor participanti speakeri de renume în domeniul diabetologiei, cu scopul creării unui dialog pe tema celor mai noi informații şi problematici cu privire la patologia diabetului.

Specialişti de renume reuniţi în cadrul manifestării ştiinţifice au prezentat subiecte și prezentări de caz axate pe diagnosticul precoce al bolilor metabolice, managementul riscurilor la care sunt supuși pacienții, precum și pe informații importante cu privire la tratamentul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat și alte boli metabolice.

“Ne-am propus ca prin intermediul acestui curs să venim în ajutorul medicilor, prin facilitarea accesului la informaţii actuale cu privire la boli grave precum diabetul zaharat, obezitatea, sindromul metabolic și dislipidemiile, dar și prin facilitarea schimbului de experienta în legatura cu metodele de terapie a pacienţilor care sufera de aceste afecţiuni”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Directori în cadrul cursului de diabet, ediţia Bucureşti 2013, din partea Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, au fost prof. dr. Radu Lichiardopol şi conf. dr. Cristian Serafinceanu.

Manifestarea științifică a debutat cu prezentarea “Diagnosticul pozitiv al diabetului zaharat, sindromului metabolic şi al dislipidemiilor”, susţinută de către prof. dr. Maria Moța. Cele mai noi informaţii despre “Diabet, obezitate şi cancer” au fost de prof. dr. Radu Lichiardopol, iar despre “Insulina şi Cancerul” a vorbit conf. dr. Cristian Serafinceanu.
În continuarea sesiunilor de curs au fost prezentate informații de actualitate pe tema “Incretinele în practica medicală”, de la dr. Raluca Popescu, dar și cu privire la “Hipoglicemia – abordare practică şi consecinţe”, subiect prezentat de către prof. dr. Doina Catrinoiu. Nu în ultimul rând, conf. dr. Romulus Timar a discutat pe marginea temei “Managementul riscului cardiovascular la pacientul diabetic”, iar conf. dr. Adrian Vlad a prezentat cele mai noi informaţii legate de “Diabetul Monogenic”.

Printre alte prezentări incluse în programul științific, reamintim: “Diagnosticul şi tratamentul hiperuricemiei” – Dr. Andrada Mihai; “Chirurgia bariatrică” – Dr. Cornelia Zetu; “Evaluarea pacientului cu diabet zaharat nou descoperit” – Dr. Ovidiu Brădescu; “Impactul metabolic şi vascular al obezităţii” – Dr. Viviana Elian; “Rolul microbiotului intestinal în patogeneza şi terapia obezităţii” – Dr. Nicolae Panduru; “Diabetul gestaţional”- Dr. Mirela Culman; Prezentare de caz – Dr. Ariel Florenţiu; Prezentare de caz – Dr. Octavian Savu; “Metforminul şi cancerul” – Conf. dr. Cristian Guja. Tema legată de “Neuropatia diabetica periferică: screening, diagnostic, tratament” va fi prezentata de către prof. dr. Gabriela Radulian.

Acest eveniment face parte dintr-o sesiune de cursuri ce vor fi organizate în toată ţara, de catre Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Scopul manifestării este acela de a încuraja cercetarea știinţifică, clinică şi fundamentală în domeniul diabeteologiei şi de a facilita accesul continuu al medicilor la informații despre prevenţia afecţiunilor metabolico-nutriţionale, în vederea depistării la timp a complicaţiilor, dar şi pentru identificarea celor mai potrivite metode de tratament pentru persoanele cu diabet.