Supraaglomerarea Unităţii de Primiri Urgenţă (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia reprezintă o provocare majoră. În primele 6 luni ale anului 2023, numărul pacienţilor care s-au prezentat la UPU a fost de 25.401, ceea ce înseamnă o medie de circa 140 de pacienţi pe zi. Această situaţie pune presiune pe personalul medical care, în prezent, este insuficient.

Din totalul pacienţilor care au ajuns la UPU Alba Iulia în această perioadă, 12.732 au fost bărbaţi şi 12.669 femei. Grupele de vârstă au fost reprezentate astfel: 102 pacienţi cu vârsta între 0 şi 30 de zile, 468 de pacienţi cu vârsta între 1 lună şi 1 an, 4.692 de pacienţi cu vârsta între 1 şi 16 ani, 3.327 de pacienţi cu vârsta între 17 şi 30 de ani, 6.163 de pacienţi cu vârsta între 31 şi 50 de ani, 4.541 de pacienţi cu vârsta între 51 şi 65 de ani şi 6.108 pacienţi cu vârsta peste 65 de ani. Majoritatea pacienţilor au ajuns la UPU Alba Iulia cu mijloace proprii, respectiv 17.697, însă un număr semnificativ a fost adus de către serviciile de ambulanţă – 5.826, şi de către SMURD – 1.071 pacienţi. Din totalul celor care au trecut pragul UPU, 5.426 au necesitat internare în spital.

De menţionat că numărul pacienţilor care s-au prezentat în UPU a fost mare în fiecare an. Spre exemplu, în 2022 s-au prezentat peste 48.500 de pacienţi. În anii de pandemie, numărul de pacienţi a fost mai redus întrucât persoane care nu aveau nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă renunţaseră la serviciile medicale din UPU. Astfel, în 2020 şi 2021 media anuală a fost de peste 30.000 de pacienţi. În anul 2019 la UPU Alba Iulia s-au prezentat 54.000 de pacienţi.

Pacienţii care se prezintă la UPU sunt clasificaţi pe coduri de diagnostic. Codul roşu presupune preluarea imediată a pacientului deoarece viaţa lui este în pericol. Amânarea preluării şi acordării tratamentului specific duce cel mai adesea la pierderea de vieţi omeneşti. Codul galben reprezintă o urgenţă critică, dar nu imediată. De aceea, preluarea şi tratarea pacienţilor se poate face după un interval de timp. Codurile verzi, albastre şi albe acceptă o amânare, de mai multe ore, a preluării pacientului, răstimp în care acesta este supravegheat şi reevaluat (chiar şi doar din priviri) de către cadrele medicale de la triaj. Din cauza personalului redus, precum şi a prezentării mai multor pacienţi în UPU pentru afecţiuni care nu reprezintă o urgenţă medicală (iar aici ne referim la pacienţi care în mod constant şi conştient ocolesc medicii de familie şi ambulatoriul de specialitate), intervalul de timp pentru preluarea şi tratarea cazurilor se poate mări semnificativ, afectând cu precădere pacienţii care reprezintă reale urgenţe.

În privinţa personalului medical, în primul semestru din an, UPU Alba Iulia a fost deservită de către 12 medici de medicină de urgenţă, 6 medici pediatri şi 1 medic stomatolog. În medie, au lucrat doi medici pe tură. Pentru a putea funcţiona în condiţii optime, este necesară prezenţa a cel puţin 4 medici pe tură. Pentru a remedia această situaţie, conducerea SJU şi UPU Alba Iulia au scos, în mod constant, în vederea ocupării, posturi de medic specialist în specialitatea medicină de urgenţă la concurs (sau de rezidenţi în această specialitate), iar în această perioadă, în care posturile sunt blocate, a transmis memorandumuri pentru deblocarea lor. (La nivelul SJU Alba Iulia a fost solicitată deblocarea a 100 de posturi dintre care 10 posturi doar pentru Unitatea de Primiri Urgenţe).

De asemenea, tot în această perioadă, activitatea UPU se confruntă cu anumite dificultăţi, deoarece spaţiile de lucru au fost reduse pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor de extindere şi modernizare a unităţii. Clădirea existentă urmează să fie conectată cu un nou corp de clădire, care se află în proces de construcţie. Investiţia în extinderea şi modernizarea UPU este un proiect pe fonduri europene, cofinanţat de Consiliul Judeţean Alba în subordinea căruia se află spitalul, având o valoare totală de peste 2 milioane de euro. Această iniţiativă are ca scop îmbunătăţirea capacităţii de primire şi tratament a pacienţilor, precum şi creşterea eficienţei serviciilor medicale oferite. În timpul lucrărilor de extindere, a fost necesară o restrângere a ariilor de lucru şi, implicit, a numărului de pacienţi care pot fi primiţi în acestea. Desfăşurarea lucrărilor poate crea unele dificultăţi în gestionarea fluxului de pacienţi într-o unitate care primeşte în mod obişnuit un volum foarte mare de urgenţe medicale. La toate acestea se adaugă şi numeroasele transferuri de la alte spitale municipale şi orăşeneşti din judeţ.

În acest context, conducerea spitalului face apel la înţelegerea pacienţilor şi la necesitatea de a apela la medicii de familie, la centrele de permanenţă, la spitalele orăşeneşti şi municipale (din raza localităţilor de domiciliu) pentru rezolvarea problemelor medicale curente, care nu reprezintă situaţii de urgenţă. Astfel, se poate reduce presiunea asupra UPU Alba Iulia şi se poate asigura o mai bună gestionare a pacienţilor care necesită cu adevărat îngrijiri de urgenţă.

Dacă problema dvs. reprezintă o urgenţă este necesar să apelaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe. În acelaşi timp, este important să conştientizăm că supraaglomerarea UPU Alba Iulia poate duce la întârzieri în acordarea asistenţei medicale pentru persoanele care cu adevărat au nevoie de acest lucru. Prin colaborarea şi înţelegerea noastră, putem contribui la îmbunătăţirea stării noastre de sănătate şi la asigurarea unei îngrijiri eficiente şi prompte pentru toţi pacienţii”, se arată într-un comunicat remis presei.