Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara va găzdui, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, Conferinţa PneumoClincsTM2024, unde peste 200 de specialişti din ţară vor aborda teme precum fibroza şi hipertensiunea pulmonară, afectarea pulmonară în bolile reumatice, rolul vaccinării antipneumococice la adulţii cu afecţiuni respiratorii cronice, cancerul de plămân, astm, riscul cardiopulmonar în BPOC sau fibroza chistică.
Cea de-a doua ediţie a conferinţei intitulate „Trăsăturile pulmonare tratabile – abordare de tip comprehensiv în managementul personalizat al bolilor respiratorii” este organizată de Centrul de Cercetare şi Inovare în Medicină Personalizată a Bolilor Respiratorii UMF „Victor Babeş” Timişoara şi Centrul de Expertiză pentru Boli Pulmonare Rare Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara cu sprijinul Asociaţiei Plămânului.
„Bolile pulmonare sunt în ţara noastră o problemă de sănătate publică majoră. De exemplu, BPOC afectează aproape un milion de români. Cancerul pulmonar este o afecţiune în creştere în ultimii ani, iar printre cauze sunt fumatul, radonul şi poluarea. România continuă să fie pe primul loc în Europa atunci când vorbim de tuberculoză şi asta pentru că în fiecare an 10.000 de români sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. Diagnosticarea târzie în cazul multor boli pulmonare este poate principala deficienţă a sistemului nostru de sănătate. De aceea, avem nevoie de programe de educare şi conştientizare, şi nu doar a populaţiei. Printre cei care vin la PneumoClinics sunt şi studenţi, iar multe dintre subiectele abordate în cadrul acestui proiect educaţional îi privesc pe viitorii noştri colegi”, arată pneumologul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, copreşedintele Comitetului ştiinţific al evenimentului, într-un comunicat transmis, miercuri, de organizatori.
Pneumologul Ovidiu Fira-Mlădinescu, preşedintele Conferinţei PneumoClinics TM2024 şi director al Centrului de Cercetare şi Inovare în Medicină Personalizată a Bolilor Respiratorii UMF „Victor Babeş” Timişoara, afirmă, în context, că medicilor din România li se vor alătura şi invitaţi din Italia, Polonia şi Moldova.
„Este prima ediţie la care avem participanţi externi. Pe lângă pneumologi, avem şi specialişti din reumatologie, chirurgie, oncologie, genetică şi, bineînţeles, specialişti în imagistică medicală, fără de care stabilirea unui diagnostic este adesea imposibilă. Ediţia din acest an are în premieră şi o componentă culturală. În timpul conferinţei, va exista şi o expoziţie de pictură, operele de artă fiind realizate de câţiva medici rezidenţi. Încercăm să combinăm arta cu medicina, pentru că medicina este o ştiinţă a incertitudinii şi o artă a probabilităţii. Fiecare pacient are un ‘tablou clinic’ unic, iar medicul este ‘artistul’ care adaptează ştiinţa la particularităţile fiecăruia. În cazul fiecărui act medical, fie că e vorba despre un diagnostic sau tratament, medicul trebuie să combine ştiinţa cu capacitatea de a înţelege complexitatea pacientului pe care-l tratează. Aceasta este arta medicinei, acolo unde ştiinţa se întâlneşte cu compasiunea”, spune Ovidiu Fira-Mlădinescu. AGERPRES