Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti a organizat în perioada 24-27 martie 2010 cea de a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei.
Manifestarea, devenită deja tradiţională, a fost găzduită de Palatul Copiilor din Bucureşti şi a reunit medici din întreaga ţară şi o semnificativă participare internaţională. Peste 1900 de medici au participat la acest eveniment, ceea ce îl face cel mai important eveniment medical din România.
În buna tradiţie a celorlalţi ani, în prima zi a Conferinţei s-au dezbătut teme fierbinţi pentru medicina de familie, care au suscitat un interes deosebit: „Cine ne învaţă să ne educăm copii”, „Medicina de familie şi medicii tineri”, „Medicina de familie în rural şi zone izolate”. Cele trei teme au adus în plen probleme de mare actualitate, o atenţie specială fiind acordată curriculei de pregătire în specialitatea de medicina familiei, care necesită schimbări fundamentale atât în temă cât şi în abordare şi aducerea la masa comună a profesioniştilor din medicina de familie românească. Proiectele deja existente, opiniile tinerilor rezidenţi şi ale sudenţilor, implicarea Departamentului profesional-ştiinţific al SNMF constituie realităţi care sprijină nevoia de schimbare în domeniu.
Membrii Departamentului de Medicină rurală si zone izolate al SNMF au reuşit o radiografie netrucată a realităţii din teren sugerând nevoia de schimbare a abordării problematicii la toate nivelurile.
Cele 12 ateliere de lucru pe grupuri mici – o premieră pentru organizarea acestei Conferinţe – au constituit puncte de interes major care au depăşit aşteptările! Participanţii au apreciat în mod deosebit modalitatea de lucru extrem de interactivă şi au sugerat extinderea acestor modalităţi de lucru, cu impact educaţional intens. Este şi cazul atelierelor desfăşurate în limba engleză, cu sprijinul invitaţilor din Anglia, Grecia, Austria, Lituania, care au poalrizat atenţia medicilor de familie în jurul unor teme extrem de interesante: cercetarea calitativă (dr. Mandy Moffat), renunţarea la fumat (Dr. Ioanna Tsiligianni), managementul pacienţilor dificili (Prof. Dr. Heiny Katschnig), respectiv campaniile de lobby antivaccinare (Prof. Dr. Vytautas Usonis). De o atenţie deosebită s-au bucurat reprezentanţii Societăţii Medicilor Români din Marea Britanie (SMR – UK), Dr. Mihaela Cârmaciu şi dr. Radu Burtan, care au susţinut o lucrare în plen şi un atelier legate de practicarea aceleiaşi specialităţi medicale într-unul dintre cele mai vechi şi mai stabile sisteme medicale din Europa.
La lucrările în plen ale Conferinţei au fost atinse subiecte de mare interes pentru medicina de familie, cu impact major în practică. Programul, extrem de intens, s-a finalizat în fiecare seară cu momente de relaxare unice, care au menţinut sala plină până la refuz: spectacol Divertis, concert Ozana Barabancea, spectacol de lasere.
Ca în fiecare an, în cadrul Conferinţei s-au premiat cele mai interesante lucrări prezentate de medicii de familie: Dr. Hannelore Muller – Educaţia medicală continuă – preferinţele medicilor de familie; Dr Farkas – Pall Zsuzsanna, Dr Voica Pop, Dr Gabriela Balaj – Evaluare si plan de interventie in reducerea riscului cardiovascular in asistenta medicala primara; Dr. Carmen-Adriana Dogaru – Identificarea unui nou factor de risc în apariţia infecţiilor urinare la sugar ce ajută medicul de familie în profilaxia şi tratarea precoce a acestor afecţiuni.
Nu în ultimul rând, în plenul Conferinţei s-au adus precizări importante la proiectul noului Contract-cadru, precizări care vin după o lungă perioadă de incertitudini şi aşteptări în care au avut loc nenumărate discuţii între reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, perioadă în care dialogul cu Ministerul Sănătăţii s-a lăsat îndelung aşteptat. Medicii aflaţi în sală au primit cu nelinişte noutăţile legate de Contractul Cadru, care vin sa facă şi mai dificilă desfăşurarea activităţii în cabinetele noastre în perioada următoare, de prelungire a unei crize care nu dă semne de ameliorare.
Cităm din cuvântul de deschidere al Preşedintelui SNMF, Dr. Rodica Tănăsescu: “Dorim să ne facem meseria, dar nu oricum. Chiar şi în aceastǎ lume ostilă, în situaţie de criză, începem să contăm şi asta e şansa noastră. Guvern, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia, Societatea Academică Română, Parlament, TOATE au declarat că asistenţa medicală primară „beneficiază” de o pondere cu mult sub normalitatea unei ţări europene, ca pondere, nu ca şi sumă. Suntem în criză economică, dar şi criza trebuie să respecte procentul, ponderea unui segment al societăţii. Aşteptăm normalitatea!”