Peste 150 de medici specialişti din toată ţara participă, în perioada 9 – 11 noiembrie, la Conferinţa Internaţională de Uroginecologie, ce are loc la Spitalul Pelican din Oradea şi Hotelul Internaţional din Băile Felix, cu un program ştiinţific alcătuit din intervenţii chirurgicale transmise live, cursuri teoretice, mese rotunde şi simpozioane ale sponsorilor.

„În aceste trei zile, vom vorbi, vom lucra împreună, vom schimba păreri şi experienţe de care vor beneficia, evident, pacientele noastre, care sunt singurele persoane care ne pot judeca şi cărora le datorăm toată ştiinţa şi conştiinţa noastră,” a spus, în deschidere, preşedintele Conferinţei Urogyn 2023, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, întemeietorul şi preşedintele Societăţii de Uroginecologie în România.

Managerul general al spitalelor reunite din Oradea, dr. Gheorghe Carp a declarat că este prezent la deschiderea acestui eveniment medical în calitate de prieten, deoarece s-a obişnuit cu această conferinţă timp de 20 de ani, de când doctorul Bumbu o organizează.

„Mă bucur că aveţi cursanţi care vor avea o supraspecializare importantă. Colaborarea dintre urolog şi ginecolog este esenţială. Vă doresc succes şi suntem mândri că Oradea a dat un urolog – dr. Bumbu – care s-a preocupat de această nouă supraspecializare, uroginecologia,” a spus dr. Carp.

Profesorul Bumbu a menţionat că, pe parcursul celor trei zile, în cadrul cursurilor, va prezenta şi va dezvolta, pentru participanţi, conceptul integrat al uroginecologiei, diagnosticul şi tratamentul acestei patologii ce reuneşte specialităţile ginecologie şi urologie.

Directorul Spitalului Pelican, dr. Teodor Maghiar, şef al Secţiei de urologie, a mulţumit în primul rând reputatului medic Gheorghe Bumbu pentru prezenţă, fiind cel care a iniţiat această conferinţă cu mulţi ani în urmă, precum şi înfiinţarea acestei specializări.

„Ne vom bucura de trei zile încărcate de ştiinţă şi operaţii demonstrative pe care le veţi efectua dvs, abia aşteptăm să mai învăţăm de la dvs, tot timpul aţi fost o sursă de energie şi de ştiinţă pentru noi. Sper ca împreună cu colegii participanţi să putem să pregătim viitoarea generaţie de uroginecologi,” a declarat dr. Teodor Maghiar.

Conferinţa Urogyn 2023, la a 13-a ediţie oficială, este o întâlnire interdisciplinară naţională şi internaţională între medicii specialişti de urologie, ginecologie, chirurgie generală sau alte specialităţi, mai tineri sau mai cu experienţă.

Programul zilei de joi cuprinde înainte de masă două intervenţii chirurgicale demonstrative, realizate de dr. Bumbu, în transmisiune directă în sala de conferinţe şi cu posibilitatea de a comunica, prin întrebări şi răspunsuri, între echipa care operează şi medicii care urmăresc operaţia. Potrivit dr. Bumbu, cele două paciente vor fi operate pentru cistocel, respectiv pentru incontinenţă urinară de efort (o femeie obeză, cu probleme mari privind identificarea elementelor anatomice). Pe parcursul operaţiilor, în care vor fi prezentate tehnicile chirurgicale, alături de profesorul Bumbu se vor afla şi prof. univ. dr. Teodor Maghiar, asist. univ. dr. Coste Bogdan, conf. univ. dr. Scutelnic Ghenadie.

„Stimaţi colegi, sunt doar zece proceduri foarte simplu de efectuat dacă se cunoaşte anatomia; problema este să ştii să le combini. Pentru că noi nu vorbim de repararea segmentară. Pacientele noastre vin cu defecte mari de planşeu pelvin şi vorbim de prolapsuri complicate. De aceea discutăm de reparaţii globale. Această chirurgie vaginală se bazează pe anatomia aplicată, aşa cum o văd şi eu după 20 de ani de practică, după care vom vorbi despre examenul local, cum trebuie să gândească un uroginecolog, atenţie!, întrebare la care vom răspunde pe tot parcursul acestei zile,” a precizat dr. Bumbu.

După-amiază, între orele 14 – 18, vor urma o serie de zece cursuri teoretice care cuprind toată patologia uroginecologică: Teoria integrală (Petros, Ulmsten); Date de anatomie aplicată; Strategia chirurgicală a compartimentului anterior; Strategia chirurgicală a compartimentului mijlociu; Strategia chirurgicală a compartimentului posterior; Strategia slingurilor suburetrale; Complicaţiile slingurilor suburetrale; Factori de risc în recidiva prolapsurilor de organe pelvine;Vezica hiperactivă în prolapsul urogenital; Manevre uroginecologice.

Printre lectorii care vor susţine prezentări, dar şi mese rotunde în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă, la Hotelul Internaţional din Băile Felix, se vor afla nume importante precum: prof. univ. dr. Şerban Costa, prof. univ. dr. Deliu -Victor Matei, acad. prof. univ. dr. Florin Stamatian, prof. univ. dr. Ioan Coman, prof. univ. dr. Martha Orsolya, prof. univ. dr. Doru Diculescu, prof. univ. dr. Ovidiu Bratu şi conf. univ. dr. Călin Chibelean.

Programul zilei de vineri prevede, înainte de masă, alte două intervenţii chirurgicale, transmise live, pentru un cistocel şi un prolaps de gradul IV uterovaginal. Mesele rotunde vor începe vineri la ora 14, până la ora 19, urmate de cina festivă. Iar sâmbătă, între orele 9 – 14, vor continua aceste întâlniri de specialitate, pentru a împărtăşi din experienţă. Discuţiile vor aborda problemele specialităţilor de urologie, ginecologie, subiecte de interes general în practica zilnică, aspecte clinice particulare, rezultate ale studiilor clinice sau experimentale, probleme privind formarea şi perfecţionarea continuă a celor ce activează în aceste specialităţi şi se confruntă cu patologia uroginecologică.

Uroginecologia este o specialitate nouă, recunoscută în anul 2014 prin ordin de ministru în ţara noastră, după zece ani de strădanii ale prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, alături de colegul său Szabo Bela, din Târgu Mureş. Având o carieră profesională de peste patru decenii, prof. Bumbu a organizat până în prezent mai multe conferinţe internaţionale de uroginecologie, menite să contribuie semnificativ în formarea şi perfecţionarea cadrelor medicale din ţară şi nu numai.

Această nouă specialitate medicală vizează în ansamblu patologia urinară şi ginecologică şi se ocupă cu afecţiuni la limita dintre competenţa ginecologului şi a urologului. Aceste suferinţe se datorează alterărilor planşeului pelvin, alterări care duc la incontinenţa de urină (pierdere de urină involuntară), prolaps de organe pelvine (căderea uterului şi a vezicii), dureri pelvine şi alte suferinţe precum imperiozitatea micţională (urinare presantă) şi urinări nocturne (trezirea din somn pentru a urina). AGERPRES