Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru ca de anul viitor un număr de 150 de medicamente pentru diferite afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, diabet, boli infecţioase, să fie introduse pe lista de medicamente compensate.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat vineri că 84 sunt produse noi, iar restul sunt medicamente recomandate şi pentru alte afecţiuni.
Rafila a afirmat că la evaluarea medicamentelor se vor avea în vedere, între altele, criterii de eficacitate, siguranţă şi beneficiu pentru pacient. El a mai spus că se are în vedere şi un criteriu economic, care nu este obligatoriu, respectiv un discount între 0 – 25 %, pe care să-l suporte companiile şi pentru care se va acorda un număr de puncte. Dr. Rafila a mai precizat că de anul viitor se are în vedere o actualizare trimestrială a listelor de medicamente compensate şi gratuite.
La rândul său, Sorin Popescu, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a spus că este vorba de 84 de molecule noi care sunt compensate în majoritatea ţărilor europene şi care în România, deşi au fost aprobate de Ministerul Sănătăţii, în ultimii cinci ani nu au intrat pe listă. „Motivul pentru care (…) suntem în discuţie cu Ministerul Sănătăţii este că Ministerul face eforturi în ultimele luni să găsească soluţii pentru problemele acumulate în aceşti cinci ani. Metodologia care a fost propusă de Ministerul Sănătăţii este o metodologie care ar putea să dea rezultate, cu condiţia ca ea să fie simplificată şi să fie implementată cât mai curând” a arătat Sorin Popescu.
El şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul acestui an procesul să fie încheiat, în sensul ca această metodologie să aibă putere de lege, să înceapă analiza medicamentelor şi să ajungă la bolnavi în cele din urmă. „În România, compensarea medicamentelor în medie pe cele patru liste de medicamente este cam cea mai slabă din Europa. Fondul de asigurări de sănătate acoperă în jur de 60% din preţul medicamentelor, faţă de o medie de 85% în Europa, iar românii plătesc procentual de două-trei ori mai mult” a spus reprezentantul ARPIM. AGERPRES