În urma eforturile de mobilizare a comunităţii derulate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, peste 15.000 de persoane au fost testate radiologic gratuit la caravana mobilă.
Activitatea face parte din proiectul “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” derulat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București în parteneriat cu 6 organizaţii ale societăţii civile, din care 5 sunt şi membre ale parteneriatului Stop TB România: Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Uniunea Naţionala a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).
Activitatea a început în noiembrie 2019 şi continuă şi astăzi. Au fost doi ani grei, pandemia COVID-19 a schimbat radical modul în care vedeam la început această activitate.
A trebuit să ne adaptăm rapid la situaţii pe care nici în cel mai pesimist scenariu nu le inclusesem la riscuri.
A trebuit să urmărim aproape zilnic evoluţia incidenţei COVID-19 în judeţele în care am mobilizat comunitatea, astfel încât să nu încălcăm regulile impuse de starea de alertă, să nu aducem un stres în plus în comunitate şi să nu expunem personalul caravanei la un risc prea mare de infectare.
Am întrerupt activitatea în perioada stării de urgenţă şi am reluat-o, prevăzători, în starea de alertă. Au fost perioade mai relaxate (peste vară) dar şi perioade care au frânat eforturile noastre de a ajunge la cât mai mulţi locuitori din mediul rural – valul 4, spre exemplu.
Una peste alta, suntem bucuroşi ca am reuşit, chiar în aceste condiţii vitrege, să mobilizăm comunităţile şi să aducem la caravană peste 15.000 de persoane care au beneficiat de radiografii gratuite.
Ţinta totală a proiectului deste de 75.000 de persoane care beneficiază de radiografii gratuite în caravana mobilă. Dintre acestea, 45.000 trebuie să fie din mediul rural. Scopul proiectului este de a identifica potenţiale cazuri de tuberculoză în comunităţile cu risc crescut – acces greu la servicii medicale, cazuri anterioare de tuberculoză, comunităţi defavorizate etc. În urma radiografiei, soft-ul de pe caravană poate detecta și alte 16 patologii în afară de tuberculoză, printre care: opacități pulmonare, edem pulmonar, emfizem, fractură, patologie interstițială, leziune pulmonară, pleurezie, cifoză/scolioză şi altele.