Peste 100 de cadre medicale din unităţi de învăţământ de stat vor fi preluate de Adminstraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), după ce Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa de luni, un proiect de hotărâre în acest sens, în urma căruia numărul total de posturi ajunge la 1.510.

Actul normativ aprobă o organigramă cu 1.510 posturi, dintre care 74 de conducere, statul de funcţii şi modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare ale ASSMB.

Raportul de specialitate al hotărârii arată că ASSMB a propus, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3040/114/2024 pentru aprobarea procedurii privind predarea-preluarea personalului medical de specialitate din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv din instituţiile de învăţământ special de stat şi a celui din creşele publice arondate unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat în structura de personal medico-sanitar angajat de autorităţile administraţiei publice locale, reorganizarea instituţiei cu majorarea numărului total de posturi de la 1.399 la 1.510. ASSMB a mai propus creşterea numărului posturilor de conducere de la 72 la 74, aprobarea organigramei, statului de funcţii şi modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare ale instituţiei.

Necesitatea reorganizării ASSMB rezidă în punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 427/2023, potrivit notei de fundamentare a acesteia.

Consilierul general al PSD Ancuţa Comănici a solicitat, în numele grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în cadrul şedinţei de luni a acestui for, un proiect de rectificare a bugetului Capitalei pe 2024, pentru a cuprinde sumele necesare achitării salariilor pe luna mai a cadrelor medicale care vor fi preluate, având în vedere că adrese ale Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că, începând din mai, acest personal nu va mai primi drepturile salariale.

Directorul general al ASSMB, Roşca Iustinian, a declarat că Ministerul Educaţiei trebuie să le achite salariile pe mai acestor cadre medicale, având în vedere că ASSMB le va prelua din 6 iunie. „Dacă astăzi se aprobă protocoalele care sunt avizate de minister, pe data de 6 vor fi preluaţi, (…) din data de 6 încolo vor fi plătiţi de ASSMB (…), oamenii ăştia au muncit. Nu pot să cred că au muncit la negru”, a spus Roşca Iustinian.

El a menţionat că cele peste 100 de cadre medicale trebuiau preluate după aprobarea unei hotărâri de CGMB. Iustinian Roşca a atras atenţia că această hotărâre nu a putut fi supusă votului CGMB de luna trecută, pentru că lipseau avize din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Ministerului Sănătăţii, iar unele dintre dosarele cadrelor medicale care vor fi preluate de ASSMB nu erau complete şi corecte.

„Angajaţii din unitatea respectivă au avut acte în regulă de au funcţionat până acum. De ce spuneţi că erau dosarele incomplete? (…) Consider că este rea-voinţă. Cei care au greşit, să răspundă”, este de părere consilierul general al PSD Ioana Stoica.

În opinia consilierului general al PNL Adrian Moraru, cele peste 100 de cadre medicale sunt în continuare angajate la Ministerul Educaţiei. „Ştie cineva dintre angajaţii ăştia să fi primit dispoziţie că i s-a desfăcut contractul de muncă? Nu. Prin urmare, ei sunt în continuare angajaţi la Ministerul Educaţiei”, a punctat Adrian Moraru. AGERPRES