Peste 1.200 de ieşeni cu vârsta între 18 şi 45 de ani s-au înscris voluntar, din anul 2013 şi până acum, în baza Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (CSH) din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), partener al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În urma zecilor de activităţi de promovare, informare, conştientizare şi recrutare derulate de Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din cadrul IRO, coordonat de conf. dr. Elena Albu, medic specialist hematologie, cu sprijinul Studenţilor Medicinişti Iaşi, mii de bărbaţi şi femei au fost informaţi despre importanţa donării, care poate face diferenţa în viaţa unui bolnav de cancer  – leucemie şi alte afecţiuni hemato-oncologice -, se arată pe site-ul IRO Iaşi.

În momentul în care unul dintre voluntarii din baza de date este găsit compatibil cu un astfel de pacient poate deveni eroul din umbră al acestuia, prin recoltarea de celule stem hematopoietice din sânge, pe baza unui proceduri relativ simple şi nedureroase, pentru transplant.

„Este foarte important să ajutăm un bolnav aflat în mare dificultate, care are nevoie de un transplant de celule stem. În cadrul campaniilor de informare, voluntarii noştri realizează pe loc înscrierea donatorilor voluntari şi recoltarea probelor pentru a determina analiza genetică cu care se compară pacientul. Se completează nişte formulare de consimţământ, cu date de identificare şi un chestionar medical, după care, cu ajutorul a două beţişoare, se recoltează de pe faţa internă a obrajilor probe, care se codează, se introduc în baza de date şi apoi se expediază la Registrul Naţional. În momentul în care am identificat pe cineva compatibil cu pacientul în urma acestui test de tip screening, contactăm voluntarul şi îl invităm să vină pentru recolata de probe de sânge, ca să facem testarea extinsă a testului genetic şi grupul sanguin. Asta ne permite să validăm dacă voluntarul este compatibil cu pacientul, după care este pregătit pentru donare de celule stem”, a explicat conf. dr. Elena Albu.

Până acum, doi voluntari din Iaşi, înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, au şi donat celule stem pentru pacienţi care au beneficiat de transplant medular. Pricipalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a deveni potenţiali donatori de celule stem sunt: vârsta între 18 şi 45 de ani, persoane clinic sănătoase şi cu greutatea minimă de 55 de kilograme. Ieşenii se pot prezenta în prima parte a zilei la Clinica de Hematologie sau la cabinetul de consiliere din Ambulatoriu.

Echipa Centrului Donatorilor de la IRO şi colaboratorii săi pregătesc alte acţiuni de informare şi conştientizare. În a treia sâmbătă din luna septembrie, pe 21. 09.2024, va fi marcată şi la Iaşi Ziua Mondială a Donatorului de Celule Stem Hematopoietice, prin diverse activităţi. Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului este de a mulţumi celor care au donat pentru un pacient neînrudit şi donatorilor înscrişi în registrele din toată lumea.

De asemenea, în fiecare an, pe 28 mai, comunitatea internaţională marchează Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge. Datele GLOBOCAN arată că, în România, aproape 5.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu un tip de cancer de sânge.

Sursă foto: Facebook Institutul Regional de Oncologie Iaşi