Peste 20 de personalităţi marcante ale chirurgiei cardiovasculare, transplantului cardiac şi cardiologiei din Europa, alături de cei mai renumiţi specialişti din ţară, participă la Târgu Mureş, la Conferinţa aniversară „Bridge over time”, la împlinirea a 45 de ani de chirurgie cardiovasculară în România.

Managerul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Klara Brînzaniuc, a arătat că această conferinţă marchează faptul că, în data de 5 aprilie 1973, la Târgu Mureş a avut loc prima intervenţie pe cord deschis din România.

„IUBCvT Târgu Mureş marchează acest moment invitând în oraşul nostru peste 20 de personalităţi marcante ale chirurgiei cardiovasculare şi transplantului cardiac şi cardiologiei din Europa (Germania, Italia, Suedia, Danemarca, Polonia, Cehia, Croaţia, Ungaria etc.) precum şi cei mai renumiţi chirurgi cardiovasculari din România. Nu mai puţin de 35 de personalităţi vor susţine, pe parcursul a trei zile, lucrări ştiinţifice, workshopuri, sesiuni de Q and A, aducând în centrul atenţiei rolul specific al IUBCvT în România şi în reţeaua europeană de chirurgie cardiovasculară. IUBCvT Târgu Mureş este un centru naţional cu peste 10 ani de experienţă în transplantul cardiac şi tratamentul malformaţiilor cardiace la copii. Astăzi, transplantul cardiac, prelevarea de organe, intervenţiile chirurgicale inovatoare – tehnicile hibride, implantul de valvă aortică transcateter, montarea dispozitivelor de asistare mecanică ventriculară – fac parte din cotidianul institutului”, a declarat dr. Klara Brînzaniuc.

Potrivit doctorului, în urmă cu 45 de ani, la Târgu Mureş, prof. dr. Radu Deac împreună cu prof. dr. Ioan Pop D. Popa, alături de câţiva chirurgi, anestezişti şi alt personal medical, au efectuat prima operaţie pe cord deschis, iar munca acestora este urmată astăzi de a treia generaţie de specialişti.

„Centrul medical târgumureşean a fost constant asociat cu performanţe medicale certe în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare. De la transplantul de cord pe animal de experienţă la om, de la cercetări privind producţia de valve biologice la obţinerea acestora şi dezvoltarea unui compartiment distinct de cercetare şi producţie. Mă refer la producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi ‘stentless’ manufacturate în Laboratorul de producţie valve, în structura IUBCvT, continuate astăzi prin cercetări experimentale privind folosirea celulelor stem în reconstrucţii valvulare. Astfel, am contribuit la crearea unei şcoli de chirurgie cardiovasculară, la adult şi la copii, fiind astăzi la a 3-a generaţie de specialişti formaţi în IUBCvT Târgu Mureş, în toate specialităţile ce permit diagnosticul şi tratamentul complex al afecţiunilor cardiovasculare. Şi toate acestea pentru că acum 45 de ani am avut specialişti ce au realizat prima intervenţie cardiovasculară în Târgu Mureş”, a arătat dr. Klara Brînzaniuc. AGERPRES